IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не очаквайте санкции срещу Азербайджан, каквото и да кажат евродепутатите

Освен доставчик, Баку може да играе важната роля и на транзитьор на алтернативен за ЕС газ

12:07 | 05.10.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По време на дебатите в Европейския парламент депутатите призоваха за санкции срещу Азербайджан и подкрепа за Армения, пише европейското издание Politico. Изненадващо, към този хор се присъединиха и евродепутатите от крайнодесните формации, които преди са изказвали мнения в подкрепа на Баку.

"Изглежда ЕС предпочита газ, а не арменската кръв", каза Жордан Бардела, който измести Марин льо Пен като лидер на крайнодесния Национален сбор на Франция през миналата есен.

Като цяло изявленията на европейски чиновници са били в подкрепа на Армения в конфликта. Но след войната в Украйна Азербайджан използва "газовата си дипломация" и позициите ѝ сега са много по-силни, отбелязва Politico.

През миналата година ЕС спешно търсеше алтернативни доставки на газ, с които да намали зависимостта си от Русия. Една от възможностите дойде от Азербайджан и Брюксел договори увеличаване на количествата тръбен газ, които получава от страната - до 20 млрд. куб. метра, спрямо 8 млрд. куб. метра днес.

Припомняме, че България получава 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан по подписан преди десетилетие договор за доставка. Страната ни може да транзитира по-големи количества от газа, идващ от Каспийско море и София представи преди няколко месеца подобен проект - Solidarity Ring.

През септември Азербайджан сложи точка на продължилия десетилетия конфликт и върна контрола си в Нагорни Карабах, населен с етнически арменци. 100 хил. души от арменски произход напуснаха самообявилата се република и предизвикаха нова бежанска криза.  

Това накара много от депутатите да поискат санкции и замразяване на споразуменията с Азербайджан.

Но проблемът на ЕП е, че решенията за санкциите се взимат от държавите от ЕС (при това единодушно - б.ред.), а едва ли в момента това ще се случи, колкото и автократичен да е режимът на Илхам Алиев. Самите вносители на искането за резолюция срещу Баку са наясно - Унгария е много близка до Русия, Азербайджан и Турция. Австрия, България и Румъния зависят от азербайджанския газ. Италия има интерес да работи по петролните полета в Азербайджан.

Затова на високо ниво ЕС ще остане безмълвен за случилото се в Нагорни Карабах.

Реално Азербайджан има големи залежи от газ в Каспийско море, но не са разработени и за да задоволява своето вътрешно потребление, купува газ от Русия. Но това повдига въпроса дали по този начин ЕС не купува известни количества руски газ с марка "от Азербайджан", се пита анализаторът Михаел Левистоун от Френския институт за международни отношения.

През 2022 година Азербайджан покрива едва 3,4% от газовите нужди на ЕС, но Русия също губи своята водеща позиция и нейният газ в микса вече е едва 15 на сто (спрямо над 40% през 2021 година). Баку обаче има още една важна роля в енергийната стратегия на ЕС - може да бъде транзитьор на газа от Туркменистан и ЕС вече дискутира активно тази опция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 и Косово не е прецедент, тъъъп. Запада взаимства вашата идея от 4те псевдо републики които създадохте в началото на 90-те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 7 месеца
До: 0pk кво да им обяснявам, арменската общност у нас не е тръгнала да цепи земя както е направила арменската общност в Азербайджан, но явно ти си готов да им дадеш, слуга! ... а Тошо-*** започна с тирирамбите за Косово (което НЕ е хилядолетна сръбска територия) и що си бием негггрите, все едно е признато от всички както са признати Украйна и Азербейджан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 7
Tikva007
преди 7 месеца
Армения ще ни стане важна, даже ще я калесаме за НАТО и ЕС, ако се напърчи срещу Русия и тръгне по пътя на Грузия и Украйна. И двете вече получиха дивидент от Русия, да видим арменската слава на ерзац-евреи по сметкаджийство дали ще сработи, или ще се навъртят и те в гоовната като споменатите по-горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 6
Tikva007
преди 7 месеца
Косово е хилядолетна сръбска територия, приютила множащите се като скакалци шиптъри през последния век - век и половина но *справедливо* присъдена от *Шефа* на *коренното население* от окупатори-албанци. Вследствие на това НАТО изтърбуши Сърбия и отпра цялата област, където американците кротко си заградиха най-голямата военна база в Европа. Иначе, международното право винаги го спазваме (когато ни устройва). Сега изтъргувахме арменците за 12 млрд. м3 азерски газ. От Армения берекет йок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 7 месеца
До: khao хахаха идете го обяснето това същото на арменската общност у нас, разкажете им какви са неуки и вшливи москалски слуги... дребно, ограничено евроатлантическо лaкейче. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 7 месеца
До: 0pk Обяснихме ти каква е причината зада няма санкци... пък ти продължавай да си глууупееш, все едно фактите и историята ще се променят заради някви въшливи и неуки москали и техните слуги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 7 месеца
До: 0pk ква нова ера, още преди големия взрив, там е било населено с арменци! Забавляваш се щото си тъъъп! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 6
0pk
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка, ушанков когато тази територия е "окупирана" от арменците от преди новата ера, там даже не е миришело на Азербайджан. Дори в състава на Аезербайджан, при встъпването му в СССР, в Карабах са живеели основно арменци. Забавлявам се да чета първокласните ви (начуени в първи клас, но спрели прогреса от тогава) прийоми на убеждаване. Те придават невероятно убедителен ефект в правотата на думите ви. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
И както признатата територия на Украйна, така и на Азърбайджан трябва да се спазват. Това е световния ред. А именно твоите любимци opките не го спазват. Знаеш ли, когато си нас-ран и много се опитваш да грачиш, пак си оставаш толкова нас-ран, но на всичкото отгоре и миришеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 7 месеца
До: 0pk да, очевидно си тъъъъп! Заври си измисления урок по история (която очевидно никога не си чел) ... знаеш къде :):) ... Вижте се с лъжи до къде я докарахте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още