fallback

България ще облага с допълнителна такса вноса и транзита на руски газ

Със законодателни промени се ограничава цената, по която България може да купува руски петрол

16:05 | 14.10.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Допълнителна такса за вноса и транзита на руски природен газ през българската газопреносна мрежа предвиждат последните промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия. Текстовете, обнародвани в Държавен вестник в петък (13 октомври) и с незабавно действие, предвиждат допълнително облагане в размер на 20 лева за мегаватчас руски газ, влязъл на територията на страната.

Задължени лица са вносителите и търговците на газ, както и операторите на газопреносната мрежа. Промяната обаче изключва вноса на компресиран природен газ, транспортиран със специални съдове. България транзитира руски природен газ, идващ през "Турски поток" към Европа - основно за Сърбия и Унгария. 

Таксите ще се събират в приходната част на бюджета по сметката на Агенция "Митници". Институцията ще може да вземе решение за принудително изпълнение на таксата, ако има забавяне. Няма обаче текстове как ще се декларира и доказва произхода на газа.

С промените се регламентира и отказът от дерогацията, която страната получи по отношение на ембаргото на руския петрол в ЕС. Депутатите решиха, че рафинерията ни в Бургас трябва да преработва най-много 25% руски петрол до края на септември 2024 година, а  и от 1 октомври 2024 година да преробтва изцяло петрол с неруски произход.

Агенция "Митници" ще следи дали руската компания спазва това законово изискване, а при нарушения ще информира Министерството на финансите. От своя страна, министерството може да предложи на Министерския съвет да назначи т.нар. "особен управител" в "Нефтохим", тоест компанията да бъде взета под контрола на държавата.

Промените в закона се отнасят и до размера на таксата за т.нар. "свръхпечалба" за компаниите, които печелят от енергийната криза. Сега те ще трябва да внасят в бюджета 50% от разликата между пазарната цена на петрола на световните борси  и цената на руския петрол. Досега изискването беше за 33%. Средствата постъпват във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), а с тях се покриват разходите по схемите за компенсации заради поскъпването на енергоресурсите.

В закона е записано още, че цената, по която български фирми купуват руски петрол, не може да бъде по-ниска от котировката по Platts за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 14.10.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още