IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалци настояват за по-дълбок политически съюз в ЕС в енергийната област

Ръководителят на Schneider казва, че „няма единство“, докато блокът се бори с по-високи цени, отколкото в САЩ и Азия

11:38 | 14.11.23 г.
Новият главен изпълнителен директор на Schneider Electric Петер Хервек. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Новият главен изпълнителен директор на Schneider Electric Петер Хервек. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейски индустриалци призовават за по-дълбок политически съюз в ЕС в областта на енергетиката, включително хармонизирани данъчни стимули, в стремеж за преодоляване на препятствията пред конкурентоспособността на индустрията в блока и осигуряване на зелен преход, пише Financial Times.

Петер Хервек, който е новият главен изпълнителен директор на Schneider Electric, компанията за индустриален софтуер и оборудване, включена в топ сто на европейските компании от гледна точка на приходи, отбеляза, че по-дълбокият политически съюз „ще разреши дилемата с енергията, която имаме в Европа… Имаме 27 правителства, няма единство в създаването на програма“, коментира Хервек.

В края на миналия месец голямата лобистка група, Европейска кръгла маса за индустрия, призова за „единен енергиен съюз с общ пазар, хармонизирани разрешителни и данъчни системи и проста, стабилна и предсказуема регулаторна рамка за улесняване на инвестициите“.

А миналата седмица бившият италиански премиер и председател на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че Европа „няма да стигне далеч“, ако не отговори на въпроса за енергийните разходи, които са „два-три пъти по-големи в сравнение с други части на света“. Драги подготвя доклад за Европейската комисия как да се реши проблемът с намаляващата конкурентоспособност на ЕС.

В програма, подготвена в очакване на изборите за Европейски парламент догодина и публикувана в края на миналия месец, Европейската кръгла маса за индустрия отбеляза, че приносът на индустрията в Европа за световната икономика е намалял значително от 2000 г. насам.

„Делът на Европа в брутната добавена стойност на световната индустрия намаля от почти 25% през 2000 г. на 16,3% през 2020 г. Между 2014 и 2019 г. големите европейски компании са били с 20% по-нерентабилни в сравнение с американските, увеличили са приходите си с около 40% по-бавно, инвестирали са с 8% по-малко и са вложили с 40% по-малко средства в научно-развойна дейност“, се отбелязва в документа.

Европейската индустрия отдавна изпитва затруднения с устойчивостта на цените на енергоносителите, които са по-високи от тези в САЩ и части от Азия. През десетте години до 2020 г. цените на газа в Европа са били средно два до три пъти по-високи, отколкото в САЩ, сочат данни на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Пропастта може да нарасне, след като САЩ задействаха пакет от мерки на стойност 369 млрд. долара за зелен преход – Закона за намаляване на инфлацията, през 2022 г., който предлага щедри и трайни данъчни облекчения за нови зелени проекти. В ЕС данъчната политика остава прерогатив на страните членки, затова има смекчени правила относно държавната помощ за възпиране на компании да пренасочват инвестиции към САЩ.

Хервек заяви, че ЕС трябва да научи уроците си от IRA. „Не съм голям почитател на субсидиите. В САЩ те не просто влагат пари в разни неща, те предлагат данъчни облекчения. Разбирам, че е различно в отделните страни [в ЕС]. Различно е и в отделните щати в САЩ, но те са открили начин да го постигнат“, допълни той.

Много европейски компании твърдят, че дългосрочни данъчни облекчения са по-подходящи от разширения инвестиционен цикъл, който се изисква за зелени индустриални проекти. Това позволява на промишлените компании да компенсират разходите, като в същото време постигат мащаб, коментира ръководител в химическата индустрия.

Европа може да обмисли също хармонизирани нисколихвени заеми за стимулиране на инвестициите в намаляването на потреблението на енергия или в недостатъчно финансирани области като пренос на енергия, отбеляза Хервек.

Наред с енергията Европа ще трябва да разреши и проблема с все по-голямото бреме на регулациите, допълни Хервек. „Разходите нарастват значително, регулациите стават по-сложни“, коментира той. По-дълбок политически съюз е нужен за „опростяване на решението“, счита Хервек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още