IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка със Сърбия е готова, чакаме Белград да натисне копчето

Очакванията са официалното откриване на IBS да се случи след няколко дни в Ниш

13:20 | 08.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Новата газова връзка със Сърбия IBS е готова на българска територия и се очаква да бъде активирана от сръбска страна, стана ясно по време на инспекция на новия газопровод, извършена от премиера акад. Николай Денков и енергийния министър Румен Радев. Връзката на българска територия е готова от средата на октомври, каквито бяха предварителните планове.

Очакванията са, че официалното откриване на IBS на сръбска територия ще стане след няколко дни на церемония в Ниш, на която се очаква да присъства и президентът на Азербайджан. Трасето е над 170 километра между Нови Искър и Ниш, от които 62 километра на българска територия. У нас по проекта беше изградена компресорна станция край Калотина, чиято работа беше инспектирана днес (8 декември). Връзката е реверсивна, с капацитет от 1,8 млрд. куб. метра годишно.

Стойността на българския проект е 76 млн. евро, като част от тях са грантове от европейските фондове.

В компресорната станция се измерват количествата газ, налягането, прави се и анализ на състава на горивото, включително и съдържанието на метан.

Връзката дава алтернатива на Сърбия, ако стане криза по "Турски поток", коментира премиерът Денков. Той уточни, че тя дава и алтернативи, които подсилват позициите на сърбите при преговори с доставчици, защото дават достъп до втечнен газ и газ от Азербайджан.

За България тя дава възможност за газифициране на Сливница и Драгоман. Енергийният министър Румен Радев уточни, че тези градове вече ще имат възможност за индустриална газификация.

Чрез реверсивния поток можем да получаваме газ от западно направление - например от пристанището в Хърватия и от газовия хъб "Баумгартен" в Австрия. Сега сме много по-добре свързани, спрямо няколко години - благодарение на тази  връзка, IGB и разширението на газохранилището в Чирен, стана ясно още.

Денков коментира и таксата, която България налага на транзита на руския газ. Още от началото София заяви че тя е дължима от Русия, а не от Сърбия и Унгария, но и двете държави я ползват за вътрешни цели. Разговорите с ЕК текат по казуса.

Около 40% от капацитета на IBS вече е резервиран за януари 2024 година, съобщи директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Това е около 4,5 млн. куб. метра на ден в посока от България към Сърбия.

Малинов каза още, че през връзката Сърбия ще може да получава газ и от терминала в Александруполис, в който България има 20% участие. Работата по него се забави с няколко месеца, но очакванията са, че до средата на декември корабът, който ще бъде използван за регазификация, ще пристигне в Александруполис и ще бъде закотвен. 

Вероятно съоръжението ще влезе в търговска експлоатация през март 2024 година. "Като министър мога да ви гарантирам, че не съм и разчитал на терминала за най-тежките зимни месеци", каза Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 4 месеца
Продължава да се развива пазара на природния газ. Миналогодишната истерия за това ще има или няма газ е забравена. Цените си върнаха нивата от преди войната в Украйна. Приемуществата от употребата му са несравними. Препоръчвам на всичките си приятели и роднини,които са близо до газовата мрежа да се възползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още