IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М&А сделките в Пермския басейн са задминали рекордните 100 млрд. долара

Пермският басейн е основна цел за производителите, които искат да увеличат запасите си

09:05 | 12.12.23 г. 3
Снимка: Joe Raedle/Getty Images
Снимка: Joe Raedle/Getty Images

Стойността на американските петролни и газови сливания и придобивания (M&A) в Пермския басейн тази година е достигнала рекордните над 100 млрд. долара след няколко мултумилиардни сделки, съобщи консултантската компания Wood Mackenzie в прессъобщение във вторник.

Те включват огромни като предложеното придобиване на Pioneer Natural Resources от Exxon Mobil за 60 млрд. долара и сделката за Hess, предложена от Chevron, за 53 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Други сделки включват офертата за Earthstone Energy от Permian Resources на стойност 4,5 млрд. долара и три придобивания от Ovintiv за общо 4,3 млрд. долара.

Civitas Resources е похарчила общо 4,7 млрд. долара за два частни имота в Пермския басейн, които са активи на Tap Rock Resources and Hibernia Energy III.

Пермският басейн е основна цел за производителите, които искат да увеличат запасите си. Разположен между Тексас и Ню Мексико, добивът на шистов петрол в басейна е с висока производителност с големи неразработени запаси и стабилна инфраструктура.

Покупката на CrownRock от Occidental, обявена в понеделник, ще създаде шестия производител в 48-те щата без Аляска и Хаваи с добив, равняващ се на 1 млн. барела петролен еквивалент на ден. Останалите са Chevron, EOG, ExxonMobil, EQT и ConocoPhillips, казва Wood Mackenzie.

Конкретно в Пермския басейн Occidental ще се се нареди на трето място сред големите производители, добивайки повече нефт и газ проформа, отколкото Pioneer по време на обявяването на продажбата, казва WoodMac.

„Тази трансакция циментира абсолютна знаменателна година по отношение на разходите за придобивания и продажби в Пермския басейн. В съчетание с други мегасделки за 2023 г. като ExxonMobil и Pioneer, тя затвърждава мащаба на Пермския басейн“, казва Робърт Кларк, вицепрезидент на изследванията по добива на петрол в Wood Mackenzie.

WoodMac каза, че общо сливанията и придобиванията, осъществени тази година в най-големите шистови находища в САЩ, са на нов връх спрямо 65 млрд. долара през 2019 г., водени от придобиването на пермския конкурент Anadarko от Occidental Petroleum Corp за 38 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 6
0pk
преди 4 месеца
Не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря. Вие там ще се грижите за климата, ще се отказвате от изкопаемите горива и ще броите средногодишния спад на температурите, а това при нас е частен бизнес и ние не можем да му се месим. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Tikva007
преди 4 месеца
Явно в Щатите сериозно се отнасят към научните данни за причините за климатичните промени и влагат огромни кинти в спасяването на климата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още