fallback

МААЕ призова руските военни да се изтеглят от Запорожката АЕЦ

Централата трябва да бъде върната под контрола на Украйна, казват от ядрения регулатор и се оплакват от враждебно отношение от Русия

13:56 | 08.03.24 г. 4

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова Русия да изтегли своите военни и неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ и да върне централата под контрола на Украйна, пише Bloomberg. Това е записано в резолюция, подкрепена от повечето членове на 35-местния борд на институцията след разговорите, които проведе председателят Рафаел Мариано Гроси с руския президент Владимир Путин и представители на "Росатом" в Сочи.

От пресцентъра на "Росатом" съобщиха преди дни, че в срещата с ръководителя на МААЕ са участвали и руски военни и "Росгвардия". Няма информация за дискутираните теми между Гроси и Путин.

От Bloomberg отбелязват, че призивът на МААЕ има повече символичен характер, но той отразява растящото притеснение на агенцията за най-голямата ядрена централа в Европа.

Запорожката АЕЦ беше окупирана още в първите дни на пълномащабната война в Украйна. Тя често е подлагана на обстрели, за които взаимно се обвиняват и двете воюващи страни. При тях бяха прекъсвани връзките с украинската електропреносна мрежа, което поставя под въпрос охлаждането на реакторите. Според данните на МААЕ през последните 18 месеца на осем пъти е прекъсвано захранването, при което се включват дизеловите генератори. 

Досега украинските енергетици успяват да възстановят захранването в рамките на часове. В първите месеци Русия планираше да прекъсне връзката с Украйна и да свърже централата с електропреносната мрежа към окупираните от нея територии.

Инцидентите значително намаляха, след като Гроси успя да убеди и двете страни да допуснат постоянна мисия на агенцията в Запорожката АЕЦ, която започна през септември 2022 година. Киев даде достъп на агенцията и до останалите си ядрени централи. Дълго време Русия отказваше да признае, че руски военни са в централата и има складове с оръжие на нейна територия, което е нарушение на правилата за ядрена безопасност.

Ядрените централи на Украйна. Източник: Bloomberg

Експертите на МААЕ обаче установиха редица нарушения на правилата за ядрена безопасност - миниране на сгради, макар и не в ядрената част на реакторите, каквито опасения имаха украинците, прекратяване на трудовите договори на украински специалисти, които отказват да вземат руски паспорти и т.н.

В резолюцията служителите на МААЕ коментират още и откритото враждебно отношение на Русия към тях.

Едно от най-сериозните изпитания на Запорожката АЕЦ беше в началото на юни, когато руските части взривиха стената на яз. Каховка и така беше застрашено езерото, което охлажда централата.

В последните месеци светът бавно възстановява доверието си в ядрените мощности 13 години след последния инцидент - в АЕЦ "Фукушима", посочва Bloomberg. Централите все по-често се сочат като беземисионна алтернатива на изкопаемите горива при производството на електроенергия. В някои държави се работи за проекти, свързани с изграждането на малки модулни реактори в райони на въглищни централи, което да подкрепи и отказа от въглища там.

Украинският енергиен министър Херман Халушченко коментира малко преди вота на МААЕ, че дори и "малък инцидент в Запорожката АЕЦ" може отново да срине този напредък, става ясно от публикация на Министерството на енергетиката на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 08.03.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още