IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ призова руските военни да се изтеглят от Запорожката АЕЦ

Централата трябва да бъде върната под контрола на Украйна, казват от ядрения регулатор и се оплакват от враждебно отношение от Русия

13:56 | 08.03.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова Русия да изтегли своите военни и неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ и да върне централата под контрола на Украйна, пише Bloomberg. Това е записано в резолюция, подкрепена от повечето членове на 35-местния борд на институцията след разговорите, които проведе председателят Рафаел Мариано Гроси с руския президент Владимир Путин и представители на "Росатом" в Сочи.

От пресцентъра на "Росатом" съобщиха преди дни, че в срещата с ръководителя на МААЕ са участвали и руски военни и "Росгвардия". Няма информация за дискутираните теми между Гроси и Путин.

От Bloomberg отбелязват, че призивът на МААЕ има повече символичен характер, но той отразява растящото притеснение на агенцията за най-голямата ядрена централа в Европа.

Запорожката АЕЦ беше окупирана още в първите дни на пълномащабната война в Украйна. Тя често е подлагана на обстрели, за които взаимно се обвиняват и двете воюващи страни. При тях бяха прекъсвани връзките с украинската електропреносна мрежа, което поставя под въпрос охлаждането на реакторите. Според данните на МААЕ през последните 18 месеца на осем пъти е прекъсвано захранването, при което се включват дизеловите генератори. 

Досега украинските енергетици успяват да възстановят захранването в рамките на часове. В първите месеци Русия планираше да прекъсне връзката с Украйна и да свърже централата с електропреносната мрежа към окупираните от нея територии.

Инцидентите значително намаляха, след като Гроси успя да убеди и двете страни да допуснат постоянна мисия на агенцията в Запорожката АЕЦ, която започна през септември 2022 година. Киев даде достъп на агенцията и до останалите си ядрени централи. Дълго време Русия отказваше да признае, че руски военни са в централата и има складове с оръжие на нейна територия, което е нарушение на правилата за ядрена безопасност.

Ядрените централи на Украйна. Източник: Bloomberg Ядрените централи на Украйна. Източник: Bloomberg

Експертите на МААЕ обаче установиха редица нарушения на правилата за ядрена безопасност - миниране на сгради, макар и не в ядрената част на реакторите, каквито опасения имаха украинците, прекратяване на трудовите договори на украински специалисти, които отказват да вземат руски паспорти и т.н.

В резолюцията служителите на МААЕ коментират още и откритото враждебно отношение на Русия към тях.

Едно от най-сериозните изпитания на Запорожката АЕЦ беше в началото на юни, когато руските части взривиха стената на яз. Каховка и така беше застрашено езерото, което охлажда централата.

В последните месеци светът бавно възстановява доверието си в ядрените мощности 13 години след последния инцидент - в АЕЦ "Фукушима", посочва Bloomberg. Централите все по-често се сочат като беземисионна алтернатива на изкопаемите горива при производството на електроенергия. В някои държави се работи за проекти, свързани с изграждането на малки модулни реактори в райони на въглищни централи, което да подкрепи и отказа от въглища там.

Украинският енергиен министър Херман Халушченко коментира малко преди вота на МААЕ, че дори и "малък инцидент в Запорожката АЕЦ" може отново да срине този напредък, става ясно от публикация на Министерството на енергетиката на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 9
0pk
преди 1 месец
До: Vayk__ е как бре, руснаците са експерти в самообстрела и самовзривяването! Това ще го потвърди всяка куха зелка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 10
Vayk__
преди 1 месец
'руските части взривиха стената на яз. Каховка' от къде ги публикувате тия опорки! Това от къде го знаете, от украинските медии ли? Руснаците управляват атомни ел. централи от както ги има измислени, по спокойно с таа истерия за инцидентите.....Руснаците в момента контролират централата, ТОЕСТ, ТЕ НЕ Я ОБСТРЕЛВАТ:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 11
0pk
преди 1 месец
Да призове укровийските да не обстрелват? Или това не бива. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още