IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не позволява достъп на МААЕ до части на окупираната Запорожка АЕЦ

Организацията съобщава за прелитане на ракети и дронове в зоните на украинските ядрени централи в последните месеци

13:46 | 04.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия отказа достъп на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в три от шестте реактора на Запорожката АЕЦ. През последните две седмици инспекторите са чакали разрешение да проверят реакторите на блоковете 1, 2 и 6, които в момента се намират в "студен" режим на работа, но такова им е отказано. Това се случва за първи път по отношение на реактори, които се намират в такъв режим на работа, пишат от организацията.

Експертите от МААЕ допълват още, че нямат достъп и до турбинните зали на останалите три блока в последната седмица и все още очакват да им бъде даден достъп до покривите на реакторите, което трябваше да се случи на 19 декември.

В момента пет от шестте реактора са в т.нар. "студено изключване", тоест в активната зона на реактора са извадени горивни пръти и са заменени с контролни, за да се спре реакцията на ядреното делене. Четвърти блок е в режим на "топло изключване", за да произвежда пара за нуждите на централата и за отопление на сателитния град Енергодар, в който живеят основно служителите на най-голямата ядрена централа в Европа.

През лятото сателитни кадри показаха необичайни предмети на покрива на четвърти блок. Тогава опасенията бяха, че руските военни, които се намират в централата, постяват експлозиви. Месец след като информацията беше разпространена, инспекторите на МААЕ бяха допуснати до покрива и не бяха открити никакви съмнителни предмети. От организацията обаче потвърдиха за поставени мини около централата, която се намира на няколко километра от фронтовата линия.

В съобщението си МААЕ изразява отново опасенията си за възможно обезточване на Запорожката АЕЦ. Тя продължава да разчита само на един далекопровод (750 киловолта) с основната енергийна мрежа на Украйна и на резервна 330 киловолтова връзка с близката ТЕЦ.

От организацията посочват, че от средата на 2023 година резервната връзка трябва да се управлява ръчно, за да заработи. Централата се нуждае от електрозахранване, за да охлажда реакторите си. При прекъсване на връзките, каквото се случи на осем пъти от август 2022 година досега, автоматично се задействат дизелови генератори, които имат възможност да работят няколко дни до възстановяне на захранването.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Мариано Роси коментира, че има планове да се направи модернизация, която автоматично да включва и резервната линия към енергийната мрежа, в случай че основното захранване бъде изгубено. "Това може да стане, ако захранването по нея е достъпно, а опитът показва, че това е далеч от гарантирано", допълва той.

През септември 2022 година Украйна, Русия и МААЕ се разбраха за редовни инспекции в ядрената централа. Организацията има постоянни екипи, които следят работата на място. В последните седмици те съобщават за регулярни експлозии, които се чуват в близост до Запорожката АЕЦ.

От МААЕ имат мисии и по останалите ядрени централи на територията на Украйна. При всички тях принципите на ядрената безопасност като цяло са спазени въпреки непрекъснатите обстрели над страната. През последните седмици експерти от МААЕ в Хмелницката АЕЦ три пъти слизаха до бомбоубежищата заради въздушна тревога, а в зоните на другите две активни ядрени централи е имало прелитания на дронове и ракети, допълват от организацията.

По отношение на Запорожката АЕЦ МААЕ се опита да накара Русия да се съгласи с установяване на зона, забранена за военни действия около централата, но не успя. Заключенията на експертите още от първите дни след окупацията ѝ са, че са нарушени принципите на ядрената безопасност и това мнение не е променяно. Част от нарушенията е наличието на руски военни и техника на територията на централата - нещо, което Москва дълго отричаше въпреки снимките и сателитните данни за обратното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още