IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нелоялна практика е довела до санкция от 900 хил. евро за ЕСО

Бавени пазарни реформи допускат нелоялни практики, смята директорът на оператора

19:10 | 13.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Енергийната система изпитва трудности - навлизането на зелени мощности, излизането на конвенционални централи и бавни пазарни реформи, коментира пред БНР директорът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.

"Ако пазарните реформи се случват с бързи темпове, тези недостатъци в пазара досега щяха да бъдат изчистени, т.е. нямаше да има регулирани цени за небаланса, което щеше да създаде достатъчно позитивни сигнали в инвеститорите и те да създадат маневрени мощности, които да помагат на системата в часове на големи излишъци или недостици в системата", коментира той.

Директорът на ЕСО разказа за ситуация с небалансиране на системата, който в момента се проверява. Без да дава подробности кога се е случило това той обясни, че в системата са внесени 400 мегавата товар - закупена от търговец и внесена, но не потребена. Към този момент в страната също е имало излишък от 200 мегавата и с добавяне на внесеното се стига до критична точка за задействане на аварийна процедура, при която санкциите са големи.

През 2023 година ЕСО е платил 900 хил. евро за причинен системен небаланс в рамките на 1 час. Тогава от страната са излезнали 900 мегавата товар непланирано, а в същия момент от Франция са излезли и 1100 мегавата  и "2000 мегавата се разхождаха през Европа", което оказва влияние върху честотата на енергийната мрежа на континента и се задейства процедура за извънредна ситуация.

"Три държави редеспечираха техни мощности ,за да могат тези 2000 мегавата да бъдат преодолени и съответно ние и Франция си заплатихме за този гяволък", допълва още Цачев пред БНР.

Ако обаче се стигне до количества, които не могат да излязат извън страната, ще честотата на националната мрежа ще се повиши и това ще доведе до блекаут - системата ще изключи, за да не се повредят съоръженията, които са присъединени в мрежата. Цачев очаква законодателни промени, които да бъдат приети до 10 април, з да бъдат неутрализирани подобни нелоялни практики, както и други нарушения, които се случват.

Той коментира още, че ни трябват гъвкави мощности, които да преодолеят небалансите, но в момента в страната те липсват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 месец
ЕСО да не се чуди, ми да инвестира в голяма криптоферма, в която да вкарва всички излишъци. Ей на битконя стигна 70к. Чиста печалба. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 месец
С вкарването на все повече непредвидими и непостоянни енергийни мощности подобни ситуации ще стават все повече и все по-сериозни,докато в някакъв момент системата не изпуши..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още