IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия възстанови част от износа на петрол, ограничен заради лошо време

Доставките за Турция намаляват рязко, а Ройтерс съобщава, че банки от приятелски за Москва държави бавят плащанията за газ

20:32 | 27.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В седмицата 18-24 март Русия успява да възстанови част от износа на петрол през морските терминали, сочат данните на Bloomberg. Агенцията анализира информацията от движението на танкерите, натоварени с петрол на руските пристанища, съпоставяйки я с данни от други източници, включително на анализаторската компания Kpler и търговеца Vortexa.

Според тях през миналата седмица част от износа, ограничен от силните ветрове в основни петролни терминали по Тиохоокеанското крайбрежие, е бил подновен. Заради лошо време през зимните месеци обаче износът през първото тримесечие вероятно ще се окаже малко под целите, определени от Русия в изпълнение на ангажиментите към ОПЕК+.

През последните четири седмици, приключили на 24 март, износът на петрол от Русия достига 3,32 млн. барела на ден. Това е с около 260 хил. барела на ден под нивото от периода май-юни, или само с 40 хил. барела повече от обещаното пред петролната организация.

Даните сочат, че износът ще бъде ограничен и от санкциите на Запада. Индия например спира да купува петрол, превозван с танкери на държавния оператор "Совкомфлот", тъй като се опасява от налагането на вторични санкции.

Русия успя да намери пазар за натоварените със сорта "Сокол" танкери, които от месеци чакаха да бъдат разтоварени в Индия. 8,5 млн. барела от тях бяха продадени в Китай, а в очакване на купувач сега са само 3,5 млн. барела. В периода 18-24 март всички количества "Сокол" са насочени към Китай.

Основният пазар на руския петрол си остава Азия, за където са насочени 2,93 млн. барела на ден (вкл. и товарите без първоначална дестинация, които в последствие по традиция се оказват в Индия или Китай). Китай получава през морските терминали 1,21 млн. барела на ден от Русия в четирите седмици, приключили на 24 март. Допълнително през петролопроводи идват още 800 хил. барела на ден. Доставките за Индия достигат 1,22 млн. барела на ден.

Турция е едниствената близка дистанция за руските танкери, след като и България спря окончателно да купува руски петрол. През последните дни износът към турските клиенти обаче се срина до 290 хил. барела на ден. Това е най-ниското ниво за последните шест седмици, посочва Bloomberg.

Източници на Ройтерс сочат, че заплахата за вторични санкции кара банки в новите приятелски за Русия държави да бавят плащания за доставки на петрол със седмици, което влошава ситуацията за руските петролни компании и за бюджета. Сред тях са банки от Китай и Турция, допълва агенцията.

Увеличените количества на продадения петрол води и до ръст на приходите за бюджета - от 1,48 млрд. долара в периода 11-17 март до 1,68 млрд. долара през периода 18-24 март, сочат изчисленията на Bloomberg, базирани на данни на Argus Media. Това ниво е далеч от пика от 2,17 млрд. долара, записани през юни 2022 година, но и доста над записаните през декември 2024 година седмични приходи от 930 млн. долара.

Руското Министерство на финансите спря да публикува данни за цената на най-известния руски сорт "Уралс". До началото на тази година статистиката се публикуваше два пъти в месеца - на 1-о и 15-о число на всеки месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още