IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия още търси купувачи за петролния сорт "Сокол"

Основният купувач е Индия, но рафинериите там отказват доставки заради опасения за вторични санкции от САЩ и по-високата цена

17:47 | 07.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия все още не успява да намери пазар на петролния си сорт "Сокол", добиван в находището "Сахалин 1" на "Роснефт", става ясно от анализа на данните за износа на руския петрол през морски терминали, направен от Bloomberg.

Публикацията се базира на данните за движението на петролните танкери, съпоставени с информация от други източници, включително и анализаторите от Kpler и Vortexa.

Основният купувач е Индия, но рафинериите в страната от месеци отказват доставки, посочвайки като мотив опасения за вторични санкции от САЩ и по-високата цена на руския петрол.

В момента към 12 млн. барела от сорта "Сокол" са блокирани в танкери в открито море или около китайски пристанища и изчакват купувачи. Все пак Bloomberg отчита първи танкер, натоварен със "Сокол", който е пристигнал на пристанището в Карачи (Пакистан).

Вероятно и Китай ще купи част от петрола, допълват още анализаторите.

Въпреки лекото раздвижване с този сорт износът на руския петрол в първите дни на март се свива заради бурните ветрове, ограничили движението на танкери в тихоокеанското пристанище Козмино, откъдето се изнася основно сортът ЕПСО.Така износът на руски петрол в последните четири седмици към 3 март намалява със средно 720 хил. барела до 2,78 млн. барела на ден, което е най-ниското ниво за последните пет седмици. По този начин Русия изпълнява ангажимента си към ОПЕК+ да намали доставките на петрол през първото тримесечие на 2024 година.

Това сви приходите до 1,37 млрд. долара в седмицата 26 февруари - 3 март, спрямо 1,73 млрд. долара през предходните седем дни.

Русия може да има проблеми с логистиката, тъй като освен блокираните с товари танкери, САЩ наложи санкции заради нарушения на санкционни режими на 14 танкера, собственост на "Совкомфлот". Пет от тези танкера бяха празни към момента на налагане на санкциите през февруари и досега нито един от тях не е бил натоварен, сочат данните на Bloomberg.

Основни купувачи на руския петрол са Китай, Индия и Турция. Около 1,3 млн. барела на ден са средно доставките на руски петрол към Китай. Към тези обеми се добавят и 800 хил. барела, които Пекин купува през петролопроводи, както и част от танкерите, които първоначално не обявяват крайната си дестинация.

Доставките, които официално са обявени за Индия, са около 970 хил. барела дневно.

От началото на 2024 г. Турция остана единствената европейска държава, която получава руски петрол през морските терминали. През последните четири седмици до 3 март средно доставките са в обем на 417 хил. барела на ден, което е най-високото ниво от началото на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още