IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия търси бензин от Беларус, за да осигури вътрешния си пазар

Беларус има две рафинерии и не е ясно може ли да увеличи капацитета им

11:20 | 28.03.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През март Русия е увеличила вноса на горива от Беларус, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Традиционно Русия е износител на енергийни продукти и горива и внася ограничени количества от Беларус в пика на търсенето между август и октомври, но сега се опитва да гарантира доставките на вътрешния пазар след непланираните ремонти на рафинериите в страната.

Първи атаки срещу обекти на петролни компании бяха извършени още в началото на годината, но в средата на март редица рафинерии спряха работата си след атаки с дронове. Според оценки на Bloomberg ограничен е около 12% от капацитета за преработка на петрол на Русия. Поражения има и по една от най-големите рафинерии в страната - в Рязан, собственост на "Роснефт", която осигурява горива за столицата Москва и околностите.

Заради недостига на горива през тази година Русия е започнала да внася горива още през февруари (590 тона). През март количествата вече са 3000 тона, съобщават източниците на Ройтерс. В момента се водят дисуксии за увеличаване на вноса, допълват още те. Преговорите с Минск обаче са трудни, защото правителството предпочита да изнася горивата си на международните пазари. Още повече, че повечето доставки са по дългосрочни договори, които Беларус не може да наруши без санкции.

Един от вариантите за осигуряване на нужните количества горива, който се обсъжда, е руските петролни компании да увеличат доставките на петрол за беларуските рафинерии и да вземат преработените продукти.

Беларус има две рафинерии с капацитет да преработват по 12 млн. тона петрол годишно, или 240 хил. барела на ден. Този капацитет обаче не е бил достиган - и двете рафинерии преработват до 9 млн. тона всяка годишно. От Ройтерс отбелязват обаче, че не е ясно дали съоръженията ще могат да увеличат капацитета си.

Засегнатите компании и институции отказват да коментират информацията на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 24
wart
преди 4 седмици
"Първи атаки срещу обекти на петролни компании бяха извършени още в началото на годината, но в средата на март редица рафинерии спряха работата си след атаки с дронове " Значи Украйна по точно Англичаните могат да унищожават рафинериите в Русия ?----а те не могат да унищожат не в Англия ( там трябва да ударят със САРМАТ' ите ) даже и в Украйна ?- не разбрах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още