IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция даде цената на газа на "Газпром" на арбитраж

Претенциите са свързани с доставки на по-ниски цени за конкуренти на компанията на гръцкия пазар

15:35 | 29.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гръцкият газов оператор Depa е завел дело в арбитражен съд с искане за преразглеждане на цената на природния газ на "Газпром", съобщи Ройтерс. Контролираната от гръцката държава компания поиска намаляване на цената на газа със стара дата по договор за доставка, подписан в началото на 2022 година, както и намаление на бъдещи плащания, допълват източници на агенцията.

По време на форум в Атина изпълнителният директор на компанията Константинос Ксифарас е коментирал, че повече от година и половина води преговори с "Газпром" за цената на газа. "Търговските преговори са в ход, те не са спирали... все пак компанията взе решение да се отиде към следващата стъпка - арбитраж", заяви той.

От "Газпром" не отговарят на запитванията за коментар, посочва още Ройтерс. Гръцкият Depa също отказват да дадат повече подробности за плановете си.

Няколко европейски компании подадоха искове за арбитраж срещу "Газпром" заради неизпълнени ангажимети по доставките на газ през 2022 година. Компанията обаче се обръща към руски съд, който нарежда на западните компании да спрат процедурите, цитирайки санкциите, които ограничават правната защита на "Газпром" в арбитражните дела.

През януари 2022 година Depa и "Газпром" подписаха договор за доставка на около 2 млрд. куб. метра годишно до 2026 година. Според Ройтерс цената на газа е индексирана спрямо нидерландската борса TTF (80%) и 20% - обвързана с цената на петрола.

През август 2022 година цената на нидерландската борса обаче беше рекордните над 300 евро за мегаватчас и Depa не е успяла да вземе заявените количества газ, тъй като не е намирила пазар, а компанията няма газохранилище. В договора има клауза Take or Pay, по силата на която "Газпром" е пренесла сумата като задължение, което ще трябва да бъде платено в края на договора. Според източници на Ройтерс претенциите на Depa са, че в този период "Газпром" е продавала газ на техни конкуренти на гръцкия газов пазар на по-ниска цена. При това положение не е изненадващо, че компанията не е успяла да намери купувач.

Според Ройтерс става въпрос за доставки втечнен газ - от септември 2022 година "Газпром" започна да доставя втечнен газ през нов терминал - Портовая.  Сателитни данни показват, че в този период е имало доставки за най-голямата частна енергийна компания в Гърция Mytilineos. Тя има договор за доставка с "Газпром" до 2030 година.

От Mytilineos отказват да съобщят подробности около условията на договора за доставка и цената на газа, посочвайки, че това е търговска информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 4 седмици
който си е свободен съди измамниците, който е русооороб им строи тръба със собствени пари и без достъп до нея... и плаща прескъпо без да каже нищо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
pbonev
преди 4 седмици
Брей, брей брей, Значи Гърците продължават да работят с Газпром, преговарят и т.н.т. Гърците не са ли чували за санкциите и как "не трябва" - да работят с Руски компании.Особено Газпром! Моля политиците от доскоро управляващата НЕ-Коалиция да им обяснят как трябва да се правят нещата. Да им се скарат ако трябва пред Урсула! Вместо да вземат пример от нас... гледай какво отстъпничество от Европейските ценности!Изключително възмутително! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още