IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" опитва да блокира още един клиент да търси правата си в арбитраж извън Русия

Руската компания е завела иск срещу Europol Gaz в арбитражен съд в Санкт Петербург

15:12 | 06.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Арбитражният съд в Санкт Петербург и Ленинградска област предупреди чешкия оператор на газопреносна мрежа Net4Gas, че ще плати глоба от 113 млн. евро, ако продължава да търси правата си пред арбитраж относно липсващи плащания от страна на "Газпром", предаде ТАСС.

През миналия април чешката компания съобщи, че не е получила плащания за края на 2022 година и опитите ѝ за преговори с "Газпром" не са довели до резултат. Затова тя заведе иск в Арбитражния съд към Икономическата палата на Чехия срещу руския газов гигант. "Газпром Експорт" обаче внесе иск в руския съд тази процедура да бъде спряна.

Това не е първият опит на "Газпром" да блокира опитите на своите клиенти да търсят правата си в арбитраж. През ноември същият съд в Санкт Петербург забрани на полския оператор на "Ямал" Europol Gaz да съди "Газпром" в Арбитражния съд в Стокхолм заради предсрочното прекратяване на договора доставка и транзит на природен газ. "Газпром" спря доставките за Полша, която отказа да плаща в рубли по предложената от Москва схема.

Мотивът за това съдебно решение беше, че заради санкциите срещу Русия "Газпром" не може да се защити адекватно извън страната, а съдът в Санкт Петербург (където е регистрирана газовата компания) има компетенцията да се произнесе по казуса на Europol Gaz.

"Газпром" опита да спре по същия начин и арбитражните искове на Uniper, нидерландската Gasunie Transport Service (GTS), както и на украинската "Нафтогаз".

Искът на Europol Gaz, която беше купена от Orlen през миналата есен, е на стойност 6 млрд. злоти (1,51 млрд. долара). Руският съд постанови, че полската компания трябва да спре делото, или е заплашена от глоба в размера на заявения от поляците иск.

Междувременно ТАСС съобщава още, че справка в съдебните материали на Арбитражния съд в Санкт Петербург е показала, че "Газпром" на свой ред е завела иск срещу Europol Gaz и Orlen. От прегледа не става ясно какво оспорва руският газов гигант.  

Europol Gaz беше съвместно предприятие между "Газпром" и полския газов оператор PGNiG. Полската държава прехвърли принудително активите на руския холдинг към PGNiG, когато включи "Газпром" в своите санкционни списъци, изготвени във връзка с войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
Газпром/руснаците се побъркаха окончателно. Как съд в Санкт Петербург ще "решава" безпристрастно международни дела ... То като в нас - прокуратурата трябва да разследва сама себе си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
khao
преди 1 месец
"Арбитражният съд в Санкт Петербург и Ленинградска област предупреди ..." хахахаха, няма такава комедия като руски съд.. че и заплашва! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още