IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски съд забрани на полската Europol Gaz да търси правата си в арбитраж

"Газпром" не може да получи безпристрастен процес, казват руските съдии

18:56 | 02.11.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Руският Арбитражен съд в Санкт Петербург нареди на полската компания Europol Gaz да изтегли иска си срещу "Газпром" от арбитражния съд в Стокхолм и постанови глоба от 1,5 млрд. долара, ако компанията не се съобрази с решението, пише руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на документи от съда.

Компанията е собственик на полския участък на газопровода "Ямал". През 2022 година договорът ѝ с "Газпром Експорт" беше прекратен, след като руската компания поиска плащане в рубли. Полша отказа да се съобрази с едностранната промяна в договора и Русия спря да доставя газ.

Europol Gaz се обърна към съда в Стокхолм, за да потърси компенсация за предсрочното прекратяване на договора за доставка, както и за липсващия транзит по "Ямал" в периода 2023-2045 година.

"Газпром Експорт" обаче се обърна към съда в Санкт Петербург, където е седалището на газовата компания, с искане делото да бъде спряно. Руският арбитражен съд е преценил, че има компетентност да решава казуса, а решението му да забрани на полската компания да води арбитражно дело е мотивирано със санкциите срещу Русия, които създават "пречка за достъп до правосъдие".

В документите е записано, че няма изгледи за "безпристрастен, обективен, изчерпателен и справедлив процес, администриран от Стокхолмската търговска камара по отношение на "Газпром Експорт".

Искът на Europol Gaz, заведен в шведската столица, е на стойност 6 млрд. злоти (1,4 млрд. долара). В началото на октомври 2023 година компанията беше купена от полския енергиен концерн Orlen.

Europol Gaz е съвместно предприятие между "Газпром" и полската държавна петролна и газова компания PGNiG. През ноември 2022 година полската държава пое управлението на дела на "Газпром", тъй като руската компания беше включена в списъка със санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

Междувременно украинският енергиен оператор ДТЕК, собственик на милиардера Ринат Ахметов, съобщи, че е осъдил Руската федерация в арбитражния съд в Хага заради иззетите активи в Крим. Съдът е постановил над 260 млн. долара компенсация на украинския бизнесмен. Искът срещу Москва беше заведен през 2017 година.

Ахметов води още дела срещу Русия, включително и за разрушаването на "Азовстал" при окупирането на Мариупол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още