IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shelly Group разработи иновативна система за автоматизация на управлението на фотоволтаични паркове

Решението, създадено в партньорство с ECO Energy, е съвместимо с над 90% от инверторите, използвани в фотоволтаичните централи

11:29 | 10.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Shelly Group разработи иновативна система за автоматизация на управлението на фотоволтаични паркове

В отговор на предизвикателствата пред производителите на енергия, Shelly Group, компанията, предлагаща IoT решения за умни сгради и домове със седалище в София, и ECO Energy, компанията за доставка на устойчиви и енергийно ефективни технологии в областта на когенерацията и възобновяемите енергийни източници, разработиха съвместно иновативна система за автоматизация на управлението на фотоволтаични паркове. 

Системата е съвместима с над 90% от инверторите, използвани в фотоволтаичните централи и позволява на производители, търговци и операторите на енергийната система да контролират множество слънчеви паркове и инвертори едновременно. Решението значително подобрява баланса на електропреносната система и балансиращите групи според заявената от тях енергия или при необходимост.

Системата се отличава с лесното и интуитивно управление: търговците, производителите или оператора на преносната мрежа е нужно само да посочат часовете, през които производството трябва да бъде намалено. Разработеният от Shelly Group („Шелли Груп“ АД) и ECO Energy продукт автоматично ограничава или прекратява производството на избраните или групата избрани фотоволтаични електроцентрали. 

Интеграцията на системата не изисква модификация в инвертори, топологията на системата и комуникационните връзки, като управлението е изцяло софтуерно, за да се избегне физическото отделяне или внезапно спиране на системите, които биха могли да доведат до дефекти на оборудването.

Димитър Димитров. Снимка: Shelly Group Димитър Димитров. Снимка: Shelly Group

„Да се сблъскаме с електропреносна мрежа, наситена със слънчева енергия в пикови часове, е съвременен парадокс на изобилието“, коментира Димитър Димитров, създател и главен изпълнителен директор на Shelly Group. „Нашата цел е не само да решим настоящия проблем на прекомерно производство, но и да сме пионери в създаването на по-умна и гъвкава система, която защитава интересите на нашите клиенти и партньори, и поддържа стабилността на електропреносната мрежата. Сътрудничеството между Shelly Group и ECO Energy е пример за нашата ангажираност към иновациите и отговорността ни към нуждите на пазара. Нашето решение е доказателство за това, какво може да се постигне, когато технологията срещне предвидливостта в динамичния пазар на електроенергия", допълва Димитър Димитров.

Отдалеченото управление и контрол позволяват корекции в реално време и с възможност за увеличаване или намаляване на производството на даден обект или група обекти в диапазон от 0% до 100% от реалната мощност в бъдеще. Системата позволява да бъде автоматизирана спрямо борсовите цени за ден напред или за 15 минути, като следи почасово за обема произведена енергия и коригира работата на инверторите, за да не надвишат заявеното производство или при възможност да го увеличат по заявка на търговците.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Последна актуализация: 11:29 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Финанси виж още