fallback

МАЕ ревизира очакванията си за потреблението на петрол на фона на високата цена

Без намаляване на цената на петрола едва ли търсенето ще доближи нивата от 2022-2023 година, казва агенцията

13:23 | 12.04.24 г. 8

Международната агенция за енергетика (МАЕ) ревизира в посока надолу очакванията си за ръста на потреблението на петрол през 2024 година - с около 100 хил. барела до 1,2 млн. барела на ден. Прогнозите биват понижени в момент, в който цената на петрола достига максимума си от началото на годината (европейският сорт Брент се търгува около нивото от 90 долара за барел) заради напрежението в Близкия изток. Очакванията са за допълнително забавяне на растежа - до 1,1 млн. барела на ден през 2025 година.

През 2024 година добивът ще се увеличи с около 770 хил. барела на ден до 102,9 млн. барела на ден, което ще се дължи основно на държавите извън ОПЕК+.

В МАЕ отбелязват, че без значително намаляване на цената на петрола едва ли ще бъдат отчетени ръстовете в търсенето от 2022 година и 2023 година. Данните показват, че от средата на миналата година има забавяне на темпа на растеж, а тенденцията продължава и в първото тримесечие на 2024 година.

В агенцията очакват намаляване на търсенето на петрол и заради бурното навлизане на електромобилите, особено в Китай, както и видимите усилия в Близкия изток за намаляване на количествата петрол, използвани за производство на електроенергия.

Потреблението на петрол се увеличава с 1,6 млн. барела на ден през първите три месеца на годината спрямо 1,9 млн. барела на ден в последните три месеца на 2023 година. Това е с 120 хил. барела на ден по-малко спрямо очакваното от МАЕ. В средата на 2023 година ръстът на потреблението достигна 3 млн. барела на ден. Тогава на пазарите повлия рязкото завръщане на Китай след отмяната на ограниченията, свързани с коронавируса.

От МАЕ посочват в последния си анализ за развитието на петролните пазари, че петролът остава изключително важен и в някои сектори на световната икономика алтернативи няма да бъдат намерени скоро. При липсата на допълнителни политики за енергийния сектор и околната среда, които да насърчат чистата енергия, спадът на потреблението ще бъде плавен и дълго време ще остане на сегашните нива, след като бъде записан пикът на потреблението (към края на това десетилетие).

Все пак вече е видно забавянето на растежа на търсене на петрол в Китай, което означава, че петролният сектор скоро може да се окаже готов за трансформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 12.04.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още