IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ ревизира очакванията си за потреблението на петрол на фона на високата цена

Без намаляване на цената на петрола едва ли търсенето ще доближи нивата от 2022-2023 година, казва агенцията

13:23 | 12.04.24 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международната агенция за енергетика (МАЕ) ревизира в посока надолу очакванията си за ръста на потреблението на петрол през 2024 година - с около 100 хил. барела до 1,2 млн. барела на ден. Прогнозите биват понижени в момент, в който цената на петрола достига максимума си от началото на годината (европейският сорт Брент се търгува около нивото от 90 долара за барел) заради напрежението в Близкия изток. Очакванията са за допълнително забавяне на растежа - до 1,1 млн. барела на ден през 2025 година.

През 2024 година добивът ще се увеличи с около 770 хил. барела на ден до 102,9 млн. барела на ден, което ще се дължи основно на държавите извън ОПЕК+.

В МАЕ отбелязват, че без значително намаляване на цената на петрола едва ли ще бъдат отчетени ръстовете в търсенето от 2022 година и 2023 година. Данните показват, че от средата на миналата година има забавяне на темпа на растеж, а тенденцията продължава и в първото тримесечие на 2024 година.

В агенцията очакват намаляване на търсенето на петрол и заради бурното навлизане на електромобилите, особено в Китай, както и видимите усилия в Близкия изток за намаляване на количествата петрол, използвани за производство на електроенергия.

Потреблението на петрол се увеличава с 1,6 млн. барела на ден през първите три месеца на годината спрямо 1,9 млн. барела на ден в последните три месеца на 2023 година. Това е с 120 хил. барела на ден по-малко спрямо очакваното от МАЕ. В средата на 2023 година ръстът на потреблението достигна 3 млн. барела на ден. Тогава на пазарите повлия рязкото завръщане на Китай след отмяната на ограниченията, свързани с коронавируса.

От МАЕ посочват в последния си анализ за развитието на петролните пазари, че петролът остава изключително важен и в някои сектори на световната икономика алтернативи няма да бъдат намерени скоро. При липсата на допълнителни политики за енергийния сектор и околната среда, които да насърчат чистата енергия, спадът на потреблението ще бъде плавен и дълго време ще остане на сегашните нива, след като бъде записан пикът на потреблението (към края на това десетилетие).

Все пак вече е видно забавянето на растежа на търсене на петрол в Китай, което означава, че петролният сектор скоро може да се окаже готов за трансформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... дори идея си нямаш колко си близо до истината ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 11
zelka007
преди 2 седмици
До: evlogi ... ами чета бре облаче ... :))) ... връх в потреблението е постигнат 2019 - 100,7млн барела на ден , 2022 все още 99,7млн барела на ден , прогнозата за 2023 е 101,9 млн барела на ден ... и не бих бил толкова категоричен кат теб , първо щото инфото за 2023 е прогнозно и в отчетените данни не е взето в предвид обемът на био горивата , а те за последните години са около 2млн барела на ден и растат ... не подценявай УСАто , Индия и Бразилия в статистиката ... !! ... казвам да поизчакаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
evlogi
преди 2 седмици
Някои като колегата от номер едно и две даже не е разбрал,че НАРАСТВАНЕТО на потреблението на петрол ще бъде по-малко, а не потреблението.Зелчик, ми поне чети бе слънце, В статията ясно пише, през 2024 година растежа на потреблението спрямо 2023 ще е с 1.2 млн барела на ден, а не с 1.3 млн , а през 2025 спрямо 2024 нарастването ще е само с 1.1 млн барела.Нивата в потреблението от 2017-2019 отдавна ги светът отдавна ги премина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 26
zelka007
преди 2 седмици
днес на IBEX отрицателна цена на токът почти целият ден , в 14:00 минус 14,00 евра за МВт/ч , хем почти един ГВт от фотоволтаиците са ограничили в производството ... :))) ... долно неграмотно копекопоклонническо племе , немало ВЕИ потенциал у нас ... досега да бехме станали номер ЕДНО по износ и съхранение на зелен ток на Балканите ... !! ... рассийски патоци , рассийски атоми , рассийски джелеза , рассийски мир ... нефелници !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 24
zelka007
преди 2 седмици
не може да е верно , че светът начело с поднебесната кинкалерия и северна нигерия , все още е далеч от 2023 по потребление/добив на петрол , а дори не говорим за пиковете около 2017-2019 ... :))) ... ква я мислеха форумните антиваксъре-антизатоплисти ква ставА ... ще ми се да им видя киселите физиономии , като видят дневната вариация на производство на електрическа енергия в поднебесната кинкалерия ... щот мучат за въглищата , кат тиквеникa за паметника ... иначе все в норм !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още