IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на руски суров петрол по море са на 11-месечен връх през втората седмица на април

Натрупването на запаси от сорта „Сокол“, след като беше отказан от индийските рафинерии, вече почти се е изчерпало, според Bloomberg

22:34 | 16.04.24 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Износът на руски суров петрол по море се увеличава до 11-месечен връх през втората седмица на април. Потокът от всички големи пристанища е близо до пиковите нива.

Скокът от миналата седмица изстреля общите седмични потоци до най-високо ниво от май 2023 г. насам. Това ниво е надвишавано само два пъти от началото на 2022 г., показват данни от проследяване на плавателни съдове, събрани от Bloomberg.

По-малко променливата четириседмична средна стойност също се повишава рязко, като достига най-висока стойност от началото на юни 2023 г.

Седмичните доставки са доста над целта за този месец, която е част от по-широките усилия на алианса ОПЕК+ за ограничаване на добивите и поддържане на цените.

В Приморск на Балтийско море са обработени 10 танкера през три от последните четири седмици, което вероятно отразява отклоняване към износ на суров петрол, който би бил преработен в рафинерии, ударени от украински дронове. Пристанището не е обработвало повече от 11 танкера за една седмица от началото на 2022 г. Темповете на рафиниране намаляват близо до 11-месечно дъно, докато ремонтите в рафинериите продължават.

Скокът в потоците, съчетан с по-високите цени на сорта суров петрол „Уралс“ увеличава печалбите на Москва от износа. Брутната стойност на износа на суров петрол се повишава до 2,15 млрд. долара за седемте дни до 14 април от 1,82 млрд. долара преди това. Средният доход за четири седмици добавя около 170 млн. долара до 1,92 млрд. долара на седмица.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Отделно четириседмичните средни доставки за Азия продължават да се покачват, като следват модел, подобен на този, наблюдаван по същото време миналата година. Доставките за Азия - предимно за Китай и Индия - достигнаха връх от 3,6 млн. барела на ден през четирите седмици до 14 май, преди да спаднат с около 1 млн. барела на ден през следващите три месеца.

Натрупването на запаси от сорта „Сокол“, след като беше отказан от индийските рафинерии, вече почти се е изчерпало. Около 9,1 млн. барела, половината от общото количество, са доставени в рафинерии в Китай. Други 7 млн. барела намират пътя си обратно към Индия. Два товара са доставени в Пакистан. Остават само 1,4 млн. барела, които трябва да намерят купувач. Още 700 хил. барела са в танкер, който е закотвен край източното крайбрежие на Индия от началото на април.

Доставки по дестинация

Доставките на суров петрол по море в Русия през седмицата до 14 април нарастват с 560 хил. барела на ден до 3,95 млн. барела, като достигат най-висока стойност от май 2023 г. По-малко нестабилната средна стойност за четири седмици се увеличава с около 250 хил. барела дневно до 3,66 млн. барела, което е най-високо ниво от юни.

Седмичните доставки са с около 365 хил. барела на ден по-високи от средното, наблюдавано през май и юни, или с около 490 хил. барела на ден над априлската цел на Русия, която е част от по-широките усилия на алианса ОПЕК+ да ограничи доставките и да подкрепи цените. Средната стойност за четири седмици е около 200 хил. барела на ден над целта.

Русия каза, че ще намали износа на суров петрол през април със 121 хил. барела дневно в сравнение със средния брой за май и юни като част от по-широката инициатива на ОПЕК+. Москва прехвърля по-голяма част от тежестта върху производствените цели, както и други членове на групата.

Доставките по море през първите три месеца на годината надхвърлят целевото ниво на Русия с 16 хил. барела на ден.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Числата изключват товари, идентифицирани като казахстанския сорт KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil JSC, които минават транзитно през Русия за износ през черноморското пристанище Новоросийск и балтийското Уст-Луга и не са обект на санкции на Европейския съюз (ЕС) или на ценови таван.

Казахстанските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании.

Азия

Наблюдаваните доставки за азиатски клиенти на Русия, включително тези, които не показват крайна дестинация, се повишават до 3,34 млн. барела на ден през четирите седмици до 14 април спрямо 3,09 млн. барела през предходния четириседмичен период до най-високо ниво от юни 2023 г.

Около 1,36 млн. барела на ден суров петрол са натоварени на танкери, пътуващи за Китай. Вносът по море на азиатската страна се увеличава с около 800 хил. барела на ден суров петрол, доставян от Русия по тръбопроводи, директно или през Казахстан.

Доставките с кораби за дестинации в Индия са средно около 1,53 млн. барела на ден.

Данните за доставките на руски петрол в Китай и Индия ще отчетат повишение, когато станат ясни портовете за разтоварване на корабите без указани дестинации.

Еквивалентът на около 365 хил. барела на ден е бил на кораби за Порт Саид или Суец в Египет. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се указват като „неизвестна Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, които се движат с около 80 хил. барела на ден повече през четирите седмици до 14 април, са тези на танкери, които нямат ясна дестинация. Повечето от тези товари идват от западните пристанища на Русия и преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Други могат да бъдат преместени от един кораб на друг, като повечето такива трансфери сега се извършват в Средиземно море, край бреговете на Гърция, или, както се случи наскоро, край Оман.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Европа и Турция

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е спрян.

След като потоците към България бяха спрени в края на миналата година, Турция вече е единственият пазар на къси разстояния за пратки от западните пристанища на Русия.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Износът за Турция е стабилен на ниво от 323 хил. барела на ден през четирите седмици до 14 април, което представлява спад от 400 хил. барела на ден в периода до 31 март.

Данните за проследяване на кораби се сравняват с отчети на пристанищни агенти, както и с потоци и движения на кораби, докладвани от други доставчици на информация, включително Kpler и Vortexa Ltd.

Експортна стойност

След премахването на експортното мито върху руския суров петрол се проследява брутната стойност на износа на суров петрол по море чрез данни за цените на Argus Media и собствено проследяване на танкери от страна на Bloomberg.

Брутната стойност на руския износ на суров петрол се повишава до 2,15 млрд. долара през седемте дни до 14 април от 1,82 млрд. долара в периода до 7 април. Четириседмичната средна стойност също се повишава – с около 170 млн. долара до 1,92 млрд. долара на седмица. Средната стойност за четири седмици все още е под своя връх от 2,17 млрд. долара на седмица, достигнат в периода до 19 юни 2022 г. Най-високата стойност, която беше достигната миналата година, е 2 млрд. долара на седмица в периода до 22 октомври 2023 г.

През първите четири седмици, след като в началото на декември 2022 г. ценовият таван на Г-7 за износа на руски суров петрол влезе в сила, стойността на морските потоци падна до минимум от 930 млн. долара на седмица, но след това се възстанови.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Графиката по-горе показва брутната стойност на морския износ на петрол от Русия на седмична и четириседмична средна база. Стойността се изчислява чрез умножаване на средната седмична цена на суровия петрол от Argus Media Group по седмичния експортен поток от всяко пристанище.

Експортното мито беше премахнато в края на 2023 г. като част от дългосрочните планове на Русия за данъчна реформа.

Кораби, които напускат руските пристанища

Следващата таблица показва броя на корабите, напускащи всеки експортен терминал. Общо 36 танкера са натоварили 27,6 млн. барела руски суров петрол през седмицата до 14 април, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е увеличение с около 3,9 млн. барела спрямо предходната седмица и най-високото общо седмично количество от май 2023 г.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Данните изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. През седмицата не са натоварвани товари с KEBCO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още