IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50% от нарушенията в енергийната система в Европа през 2023 г. се дължат на България

Това е коствало на ЕСО 900 хил. евро глоба. Очаква се да има нови санкции

22:23 | 18.04.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

През 2023 г. 50% от нарушенията в енергийната система на континентална Европа са причинени от България, 30% - от Франция, и останалите 20 на сто - от останалите страни. Това каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на изслушване в Комисията по енергетика в Народното събрание, цитиран от БТА.

По думите му това е вследствие на липсата на балансиращи мощности.

Цачев припомни, че на 9 април миналата година България бе санкционирана поради липса на възможност да балансира причинения излишък на електроенергия от ВЕИ. Излишъкът е достигнал над 1076 мегавата в рамките на 1 час. 900 мегавата са били изнесени непланирано от страната, което впоследствие е довело до проблеми в честотата в Европа и това е наложило да се задейства аварийна процедура, което е коствало 900 хил. евро глоба на ЕСО. 1 млн. евро е била глобата на оператора на Франция, защото и оттам непланирано са излезли още 1100 мегавата.

Изпълнителният директор на ЕСО изтъкна, че страната ни не може да разчита на европейските балансиращи платформи, защото всяка държава е отговорна сама за своето балансиране.

Директорът на Централно диспечерско управление на ЕСО Димитър Зарчев добави, че през последните две години с по-бързото навлизане на фотоволтаиците операторът изпитва проблеми в моментите, когато има високо производство от тях, но и ниски товари. Това се случва през пролетта и есента. Той посочи, че миналата година количествените параметри, които ЕСО следва да изпълнява, са били превишени с 258%. Това се случва заради излишък на електроенергия.

"Ние нямаме проблеми да регулираме системата, когато тя е в условие на недостиг, а само в условие на излишък", обърна внимание Зарчев. Той посочи, че през предишните дни е имало през дневните часове производство на около 2500 мегавата от фотоволтаични централи при товар на системата от 3200-3300 мегавата. Част от тази енергия е била изнесена, но въпреки това производството на фотоволтаична възобновяема енергия в целия регион по това време е голямо. Това потиска цените, но довежда до някои недобри практики от страна на търговците.

Другият проблем е, че разликата в това производство е от 0 до 2500 мегавата за 4-5 часа, след което то изчезва, докато товарът остава. Затова необходимостта от маневрени мощности става все по-осезаема, подчерта Зарчев.

За първите три месеца на тази година поради топлото време България отново е отговорна заради излишък на електроенергия на ниво Континентална Европа. Към настоящия момент все още не са предприети мерки спрямо страната ни като нарушител, но това се очаква да се случи, коментира още Зарчев.

Ангелин Цачев каза, че от оператора ще предложат конкретни законодателни текстове, с които да се облекчи работата в системата. Той предложи да се преработват стари генератори в ТЕЦ-овете, които да станат част от активите на мрежата. Целта е да се гарантира динамична устойчивост на системата.

Другата мярка по отношение на балансирането на активната мощност от ЕСО смятат, че трябва да се подпишат договори с по-дълъг срок за предоставяне на такъв вид услуги, които да гарантират възвръщаемостта на инвеститорите в маневрени мощности. "На нас ни трябва нещо, което да съхранява енергия. Тези мощности трябва да бъдат на управление на оператора, защото по този начин да се гарантира тяхната разполагаемост 24 часа и 365 дни в годината", завърши Цачев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
До: ivanrog ... и "да!" и "не!" за Чаира ... съпоставено с батерии има много лошо КПД ... а и е недостатъчно за целта ... но построено и да не го използваме е престъпление . трябваше да задължат мераклиите за фотоволтаици над определена мощност , задължително да включват в проектите си батерии за балансиране , или ако не позволяват обстоятелствата , да платят изграждането на такава в подходящо според ЕСО място ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 седмица
Проблемът с балансирането на електропроизводството е, че ЕС вече не е индустриално-икономически конгломерат, съюз, управляван от опитни, сериозни и делови чичовци, а е една зелена зелева градина - либерално царство на зелето. Зелка умува, зелка царува, зелка паттки пассе. Ако бяха зелките само из форумите - проблем никакъв. Проблемът е, че инкубаторът на Сорос ги бълва серийно и директно във властта. И задължително с женски полови белези и комсомолски плам, устрем и дръзновение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
ivanrog
преди 1 седмица
"На нас ни трябва нещо, което да съхранява енергия"И това "нещо" го имаме, е вече само на хартия - ПАВЕЦ Чеира, който беше с около 800 Мвт изпомпваща мощност. Но има още едно важно нещо - ясен план за въвеждане на нови мощности от ВЕИ, защото при сегашната обстановка след 10тина години ще имаме режим на ток и високи цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Пишман Investor
преди 1 седмица
До: Пишман Investorсубсидирани :)))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
Пишман Investor
преди 1 седмица
До: zelka007спокич Зелкич, ей са ше наизникнат 6-7 "мега батерии", естествено двойно собсидирани - 1. изградени любезната финансова помощ на ЕС и 2. с дългосрочни договори гарантиращи (свръх) печалба на проектите сам се сещай кои ще са собственици на медоносните "батерии"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
evlogi
преди 1 седмица
Да си правят сметката кво ги чака пък като влезем в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 19
zelka007
преди 1 седмица
много добре се знае , какво трябва да се направи и къде да се инсталира ... и то от години !! в цяла Европа се инсталират масово мегабатерии ... строят се заводи за такива . жалкото е , че ние изпускаме влакчето , и за батериите и за заводите , и си плащаме за това . но пък ще горим въглища до 2038 , сиреч ще им плащаме като да горят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още