IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Грийнпийс": Години наред "Топлофикация - София" е купувала неизгодно въглеродни емисии

Според еколозите дружеството е платило с 200 млн. лева повече за шест години, отколкото е пазарната цена на квотите

15:03 | 23.04.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните години "Топлофикация - София" е купувала неизгодно квотите за емисиите въглероден диоксид, сочи разследване на екологичната организация "Грийнпийс". Тя използва данни за количествата квоти и платените суми, които са публично достъпни на сайтовете на Изпълнителната агенция за околна среда (ИАОС) и на Комисията за енергийно и водно регулиране (от ценовите заявления на дружеството). Те са съпоставени с историческите данни за цената на квотите на енергийната борса EEX.

Проверката започва от 2019 година, когато влиза в сила договор за посредничество при търговията с квоти между топлофикационното дружество и "Гранд Кепитал". Година по-късно правоприемник на търговския посредник става "Гранд Енерджи Дистрибюшън". Според "Грийнпийс" договорът за покупката на емисиите е с фиксирани цени, което не е широка практика при тези сделки. Данните показват, че плащанията се извършват на няколко пъти през годината, тоест - може да има гъвкавост при покупката на емисиите, но топлофикационното дружество не се е възползвало.

Тази сделка стана обект на коментари в парламентарната комисия, която провери финансовото състояние на дружествата с над 50% държавно участие през 2021 г. Мая Манолова, тогава депутат от "Изправи се, България! Ние идваме", съобщи за плащане на високи хонорари и цени на квотите - при пазарна цена от 23-24 евро на тон "Топлофикация - София" е плащала 28,50 евро на тон. От справката на "Грийнпийс" е видно, че Манолова цитира данни от 2019 г. Посочената цена е фиксирана и в нея влиза и комисионата на търговския посредник. От дружеството обясниха пред депутатите, че нямат лиценз за търговия с квоти, а цената е по-висока, защото сделките са форуърдни, тоест плащани със закъснение от 12 месеца.

От "Грийнпийс" установяват, че договорът с посредника е прекратен през 2021 г., но "Топлофикация - София" продължава да купува неизгодно квотите - или поне това е видно от данните за направените разходи за покупка на емисии, верифицирани от енергийния регулатор и ИАОС.

Така за периода 2019 - 2024 година, като за последните две години данните са прогнозни, "Топлофикация  - София" е платила с 200 млн. лева повече, отколкото е пазарната цена на емисиите, които е получила. Има много съществено увеличение на цената, платена през 2021 г. Действително тогава квотите за въглеродни емисии в ЕС поскъпнаха значително, но това се случи в края на годината, когато повечето дружества вече са закупили необходимите им квоти или остава да купят малка част. Средната цена на квотите, закупени от "Топлофикация - София" през 2021 г., е 173 лева за тон и според информацията, посочена от "Грийнпийс", тя е по-висока от пазарната (53,65 евро за тон).

Заради енергийната криза цените на квотите рязко се повишиха през 2022 г. - до средно 81,25 евро на тон, както и през 2023 г. - 85,31 евро за тон. От края на миналата година обаче се наблюдава снижение и средната цена за първото тримесечие на 2024 годна е вече малко над 61 евро за тон.

Според данните на "Грийнпийс" "Топлофикация - София" продължава да купува квотите при по-високи цени от пазарните. За 2024 г. например в заявлението си до КЕВР дружеството е съобщило, че очаква средната цена на квотите да е 180,52 лева за тон.

Оценката на "Грийнпийс" е, че топлофикационното дружество не е управлявало средствата за закупуване на въглеродни емисии с грижата на добър стопанин. Липсват данни кой е заменил "Гранд Енерджи Дистрибюшън" след 2021 г., но неизгодните условия, при които са купувани квотите, продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
pabed91009
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
evlogi
преди 1 седмица
Държавно/общинско дружество извършвало неизгодни сделки в полза на (най-вероятно) частен интерес?Ти да видиш.Кой да ти очаква подобно нещо, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 седмица
Неизгодно купували "зелен хайвер"? Че той е неизгоден на всякаква цена, защото търсят ограничаване на СО2, а не на замърсяващи и опасни газове. Докато без СО2 първо изчезват растенията, а след тях и дебелоглавите човек0оподобни. За климатичните промени питайте Слънцето и магмата на Земята, а не тия изпечени шарлатани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 седмица
Неизгодно купували "зелен хайвер"? Че той е неизгоден на всякаква цена, защото търсят ограничаване на СО2, а не на замърсяващи и опасни газове. Докато без СО2 първо изчезват растенията, а след тях и дебелоглавите ***. За климатичните промени питайте Слънцето и магвата на Земята, а не тия изпечени шарлатани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още