IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“

Според служебния министър на енергетиката държавата е трябвало да информира първо Европейската комисия

18:42 | 12.04.24 г. 2
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Министерският съвет отмени днес постановлението на предходния кабинет, с което вземания на „Булгаргаз“ ЕАД и Български енергиен холдинг ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД в размер до 1,6 млрд. лв. са придобити от държавата чрез министъра на енергетиката, съобщават от правителствената пресслужба. Решението е по предложение на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. 

С отменените документи бяха одобрени промени по бюджета на Министерството на енергетиката за допълнителни плащания и на министъра на енергетиката беше възложено да проведе преговори и да придобие от името на държавата въпросните вземания. Решението Министерството да получи средствата от бюджета, за да изкупи дълговете на „Топлофикация София“, беше взето в края на март от правителството на Николай Денков. Тази възможност беше предвидена в държавния бюджет за годината. В края на 2023 г. тогавашният енергиен министър Румен Радев оправда стъпката с стартиране на оздравителна програма за дружеството.

Служебният ресорен министър обаче смята, че за предвидената мярка е следвало да се изпрати уведомление до Европейската комисия с цел правна сигурност, за да не бъде приета мярката като държавна помощ. 

„Законът за публичните финанси постановява, че когато се отпускат средства за сметка на бюджета на дадено ведомство в полза на небюджетни организации, ръководителят на ведомството е отговорен за извършването на оценка за съответствие със законодателството в областта на държавните помощи. За предвидената мярка е следвало да се изпрати уведомление до Европейската комисия с цел правна сигурност, а това не е направено. Администраторът на помощ е длъжен да не въвежда мярката в действие до произнасяне на ЕК, че разрешава помощта или че мярката не представлява такава помощ. Разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България предвижда, че въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката държавата може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг” ЕАД, и „Булгаргаз” ЕАД от „Топлофикация София” ЕАД с номинален размер до 1,6 млрд. лв. по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. При тази фактическа обстановка съществува реална възможност при уведомяването на Европейската комисия тя да определи мярката като държавна помощ“, се посочва в съобщението от пресслужбата на Министерския съвет като мотивация на Малинов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 седмици
Рядко се съгласяеам на решения, диро ирсни от с. "Банкя", но Топлофикация София не е нормален икономически субект. По-добре е да фалира и веднъж завинаги да се отървем от воденипния камък на врата си. Да се инвестират парите в термопомпи около блоковете и да приключваме с горенето на газ и безумните сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още