IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отказаха да разглеждат актуализацията на плана за климатична неутралност

Предложението беше в седмичната програма на парламента, но падна в последния момент

13:25 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите отхвърлиха разглеждането на актуализацията на на Пътната карта за климатична неутралност. Това стана по време на дебатите по повод решение за подкрепата на "Мини Марица изток" за техническата рекултивация в следващите четири години по искане на депутата от БСП Драгомир Стойнев. Актуализацията на пътната карта беше част от седмичната програма на 49-то Народно събрание, на което му остават броени часове за работа.

Приемането на картата е част от Плана за възстановяване и според Стойнев тя няма да бъде изпратена в Брюксел, докато не бъде одобрена от Народното събрание. Едва ли това ще се случи в програмата на този парламент, чийто последен работен ден е 26 април.

По отношение на "Мини Марица изток" депутатите одобриха отпускането на 250 млн. лева за периода 2024 - 2028 година. Средствата ще бъдат залагани в държавния бюджет и използвани за техническа рекултивация и на фона на намаляващата работа на предприятието. Предложението беше внесено извънредно от председателя Росен Желязков, който малко по-късно беше отстранен от поста си и напусна залата. Средствата ще бъдат предоставени на "Мини Марица изток" и предвидените дейности по рекултивация ще бъдат изпълнени само от компанията, без преотдаване на други изпълнители, включително дружества с държавно и общинско участие.

Дискусиите се проведоха в присъствието на миньори и енергетици, които протестират срещу политиката в енергийния сектор.

Протест на миньори и енергетици пред Народното събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Протест на миньори и енергетици пред Народното събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По време на дискусиите от "Продължаваме промяната - Демократична България" отбелязаха, че средствата са недостатъчни, защото за рекултивацията са нужни 3-4 млрд. лева. Според Радослав Рибарски парите, които ще бъдат отпускани, ще стигат за "разходите за 5-6 месеца", ако мините спрат да работят. Той предупреди, че средствата могат да бъдат определени като недопустима държавна помощ от ЕК.

Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) беше категоричен, че за последните три години от енергетиката са източени 5,4 млрд. лева, включително и големите печалби, които реализира сектора заради високите цени на електроенергията в Европа.

От БСП определиха закриването на мините преди изчерпването на ресурса им като "национално предателство". Левите поискаха още и анализ на действията за закриване на въглищни мощности и използването на европейските средства за подкрепа на индустрията, От "Възраждане" призоваха термичните централи в Маришкия басейн да продължат да работят до изчерпване на ресурса на мините. Според лидера на партията Костадин Костадинов централите могат да работят без проблем до края на това столетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още