IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската цена на газа изяде печалбата на TotalEnergies

Продажбите на втечнен газ намаляват с 9% основно заради слабото търсене в Европа

12:30 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Чистата печалба на френския енергиен гигант TotalEnergies намалява с 22% през първото тримесечие под натиска на ниските цени на природния газ, става ясно от публикувания на сайта на компанията финансов отчет. Данните показват, че през периода януари - март компанията е спечелила 5,1 млрд. евро, спрямо 6,5 млрд. евро за същия период на 2023 година.

Намалената волатилност на газовите пазари води до свиване на рекордните приходи, отбелязват от ръководството на Total. Печалбата на компанията през 2023 година надхвърли 21 млрд. евро.

През последните месеци френската компания е един от големите доставчици на втечнен газ в Европа, включително и за българската "Булгаргаз". В отчета си Total съобщава за ръст на производството на втечнен газ с 6%, но като цяло продажбите намаляват с 9% на фона на по-ниското търсене и натрупаните големи запаси в газохранилищата в Европа. Компанията обаче отчита и позитивно развитие на няколко проекти за втечнен газ по света, включително в Сингапур, Алжир и Оман.

През първото тримесечие TotalEnergies е произвела и почти 10 тераватчаса електроенергия, като отчита ръст от 10% на произведената електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Много европейски енергийни компании се насочват към зеления сектор. Френската Engies съобщи, че планира да инвестира 4 млрд. евро в нови мощности в Белгия до 2030 година. Става дума за проекти основно свързани с вятърната енергия. Самата Total вече има инсталирани 23,5 гигавата зелени производствени енергийни мощности, като през първите три месеца на годината е инвестирала в нови 0,5 гигавата в Тексас и 0,4 гигавата в Индия.

През първото тримесечие на 2024 година френската компания се изтегли от проекта за проучване за петрол и природен газ в черноморския блок "Хан Аспарух". В момента концесията се управлява от другия участник в консорциума - OMV Petrom, който по данни на служебното правителство търси партньори, за да продължи работата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още