IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от 190 служители от четири институции започват проверка в "Лукойл България"

Преди дни служебният премиер съобщи, че ще бъде извършена първата физическа инвентаризация на резервите на компанията от години

13:21 | 10.05.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от 190 души, работещи в Агенция "Митници", Националната агенция за приходите (НАП), Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), полицията и Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", започват проверката на "Лукойл България", наредена от служебния премиер преди няколко дни.

При нужда ще бъде търсено съдействие и от други контролни органи, като например Държавната агенция за метрологичен и технически контрол, се казва в съобщение на НАП.

Основната цел на мащабната операция е инвентаризация на физическите наличности, включително биоетанол и биодизел, които се съхраняват на територията на данъчните складове. Проверени ще бъдат складовете на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас" на територията на областите София и София-град, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив и Бургас.

Преди началото на правителственото заседание в сряда (8 май) премиерът Димитър Главчев коментира, че е имал среща с ръководителите на НАП и Агенция "Митници". На нея било взето решение за физическа проверка на складовете на петролната компания, каквато няма данни да е правена през последните години.

Тогава Главчев съобщи, че компанията е внесла в бюджета 228 млн. лева Данък добавена стойност и мита за месец април. Общо в периода февруари - април "Лукойл " е платил 350 млн. лева мита и ДДС. От началото  на годината рафинерията вече не купува руски петрол, след като в края на 2023 година 49-то Народно събрание гласува отмяната на дерогацията, която страната ни получи за покупката на суровината, от 1 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 седмици
До: КУХХХ еййй, цял ден им го лапнеш чак до топппките, нещо липса на сол ли имаш... или просто ти харесва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 14
khao
преди 3 седмици
До: Repoman еййй, цял ден им го лапнеш чак до топппките, нещо липса на сол ли имаш... или просто ти харесва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Repoman
преди 3 седмици
Май парите в бюджета посвършиха, виждаме първите търгове на ДЦК-та за година и половина, следващата седмица пак, а сме само Май месец, когато по принцип се събират основните приходи от данъци и обикновено няма проблем с бюджета. Сега ще изтупат и Нефтохима, сигурно има липсващи баличности, ще съберат едни пари да позакърпят за момента, и след това ни чакат по-нормални цени на горивата, както са при съседите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още