IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите страни не изпълнят ангажиментите си срещу изменението на климата

Финансовият план за подпомагане на по-бедните страни при адаптирането им към изменението на климата беше договорен през 2009 г.

13:19 | 30.07.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гореща вълна удари Испания тази седмица<em>. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Гореща вълна удари Испания тази седмица. Снимка: Bloomberg LP

Богатите страни не са спазили финансовите си обещания към развиващите се страни да подкрепят техните цели в областта на климата, става ясно от анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Бяха дадени обещания за 100 млрд. долара годишно, но през 2020 г. са осигурени само 83,3 млрд. долара за финансиране на борбата с изменението на климата - все пак с 4% повече от предходната година.

Констатациите в доклада представляват удар по конференцията на ООН за климата COP27, която ще се проведе в Египет през ноември (България ще кандидатства за домакин на конференцията през 2024 г.). Счита се, че ключовата цел на конференцията ще бъде увеличаването на финансирането на борбата с изменението на климата за по-бедните страни. Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери заяви на миналогодишната конференция в Шотландия, че на богатите държави им липсват само няколко милиарда долара, за да постигнат целта за финансиране.

„Знаем, че трябва да се направи повече", призна генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман, цитиран от DPA.

Планът за финансиране беше приет през 2009 г., за да помогне на по-бедните страни да се адаптират към последиците от изменението на климата и да намалят емисиите на парникови газове. Парите трябваше да постъпват ежегодно до 2020 г., но обещанието така и не беше изпълнено.

Харсен Нямбе, ръководител на отдела за изменение на климата и околна среда на Африканския съюз, заяви пред агенция AP, че континентът ще продължи да настоява за изпълнение на ангажимента. Други изразяват по-малко увереност. По-богатите страни „нямат пари", защото са заети с проблеми като кризата в Украйна, казва Годуел Нхамо, професор по изследване на климата в Университета на Южна Африка. Африка трябва да намери други източници на финансиране, призова той.

По-голямата част от преведените средства са под формата на т.нар. финансиране за смекчаване на последиците и са насочени към дейности в енергийния и транспортния сектор, заяви ОИСР. Финансирането на адаптацията се е увеличило през 2020 г., но все още остава по-малък дял от общата сума. Такива трансфери са съсредоточени върху подобряването на водоснабдяването и канализацията в страните, както и върху горското стопанство, селското стопанство и риболова.

Между 2016 г. и 2020 г. основният бенефициент на финансирането за борба с изменението на климата в развитите страни е Азия, която е получила 42% от общата сума. Африка е получила 26%, Северна и Южна Америка - 17%, докато на развиваща се Европа са били предоставени 5%, съобщи ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Мирише на вкиснато зеле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Нещо се размириса във форума , да не е влезнал некой обратен с олабена дюза ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Да не са ви спрели на блока топлата вода за профилактика и са си се омазал ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
гевендиева ... спри да се подмиваш . накажи Путин ... миризмата на развалена скумрия ше ти стане визитна картичка ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Споко, скоро ще започнат да ги изпълняват. Вова Путин ще се погрижи - хахахах. Като почнат да си мият само полoвите части и изходящите отверстия и муцyните, ще ги изпълнят. После няма да има нужда да си мият и изходящите отверстия, защото няма да има с какво да ги оцапат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Борбата с климата!? Няма му нищо на климата. Това е само да стрижеш овцата и да я правиш по-бедна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Нищо интересно не се случва, не си заслужава дори една мъъъъничка статийка, едно мини коментарче поне. Няма за какво да се пише просто https://***.youtube.com/watch?v=Rr4UpaBYH3A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Убаво се тъпчеш с фейкове , що ни занимаваш с интерпретациите ти ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Ето примерно този фермер доста ясно и точно обяснява как една "богата държава" се бори срещу производството на храна. Скоро и в останалите. А първо къде - първо в Шри Ланка, там вече се пребориха по тая схема. Интересно дали пушеците от запалените имения на политиците са по-малко вредни за природата от "спестените" торове. Интересувайте се, мислете и се съпротивлявайте, планът е прозрачен и разбираем, ще страдаме всички. https://***.bitchute.com/video/UuZCLAYqSEE/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още