IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите държави са още далеч от целта да финансират зеления преход в развиващия се свят

Парите за позеленяване вероятно ще предизвикат най-много спорове на COP 27 в Египет

22:09 | 28.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Богатите държави поеха ангажимент да поемат финансирането на зеления преход в развиващия се свят. Те се съгласиха да създадат фонд на стойност 100 млрд. долара годишно до 2025 година за целта, но реализацията на тази идея е още далеч, показа доклад, разпространен преди началото на новата среща на върха за проблемите на климата (COP 27), която ще се проведе в Египет, пише Bloomberg.

Планът за подпомагане на зеления преход в бедните държави е от близо десетилетие и трябва да събере средства от обществени и частни фондове, които да бъдат насочени към изграждане на възобновяеми енергийни източници и други зелени проекти По време на срещата в Глазгоу през 2021 година развитият свят потвърди този ангажимент.

Но анализи на властите в Канада и Германия показват, че "има още работа за вършене". В съвместния доклад е казано още, че пандемията от коронавируса и войната в Украйна са повлияви върху устойчивостта на националните икономики, задлъжнялостта и енергийната и продоволствената сигурност. Но климатични промени все така си остават въпрос "на живот и смърт".

Целта от 100 млрд. долара е абсолютно задължителна, смятат Алок Шарма, който председателстваш COP 26 в глазгоу. Той възложи на Германия и Канада да разработят този план, посочва Bloomberg. Очакванията са, че именно финансите ще бъдат причина за спорове в Египет.

Само пет държави - Швеция, Норвегия, Италия, Япония и Нидерландия, са изпълнили своите ангажименти. Международните банки за развитие са одобрили повече от 50 млрд. долара за финансиране на проекти, свързани с климатичните промени, през 2021 година. Няма обаче ясни планове за финансиране след 2025 година.

Проучване в Германия показва, че финансирането от частния сектор е намаляло до минималните 170 млн. евро през 2021 година, спрямо 770 млн. евро през 2019 година. Германия също не можа да се справи с обещанието си да отпуска 6 млрд. евро годишно до 2025 година в подкрепа на зелената трансформация в развиващия се свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още