IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обеща по-амбициозни цели за климата

Очаква се актуализирането на целите да бъде обявено преди срещата на върха на ООН следващата година

21:00 | 15.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Франс Тимерманс. Снимка: БГНЕС/EPA/JULIEN WARNAND
Франс Тимерманс. Снимка: БГНЕС/EPA/JULIEN WARNAND

Европейският съюз планира да актуализира целите си за намаляване на вредните емисии съгласно Парижкото споразумение за климата, обяви по време на конференцията за климата COP27 в Египет във вторник заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за климатичната политика на блока, цитиран от Ройтерс.

Очаква се актуализирането на целите да бъде обявено преди срещата на върха на ООН през следващата година.

Съобщението на третия по големина замърсител в света - след Китай и САЩ - има за цел да убеди другите, че 27-те държави от ЕС се придържат към ангажиментите си за борба с изменението на климата, въпреки че блокът е в разгара на енергийна криза.

„ЕС е готов да актуализира целта за приноса си“, каза Франс Тимерманс, имайки предвид целта на блока за намаляване на вредните емисии в съответствие с Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне.

„Така че не позволявайте на никого да ви казва, тук или навън, че ЕС се връща назад“, посочи той. 

ЕС има една от най-амбициозните политики за борба с изменението на климата сред основните източници на емисии, като се е ангажирал да намали своите нетни емисии на парникови газове с 55% спрямо нивата от 1990 г. до 2030 г. и да ги елиминира напълно до 2050 г.

Страните от ЕС и евродепутатите обсъждат законодателство за постигане на тези цели, което според Тимерманс трябва да приключи до края на годината. Според представител на ЕС блокът планира да повиши целта си преди срещата на върха на ООН за климата през ноември 2023 г.

Преди COP27 в Египет ЕС постигна съгласие по три от законите, включително за забрана на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Ако бъдат приложени, тези политики ще намалят нетните емисии на страните от ЕС с 57%, вместо с 55%, каза Тимерманс.

Нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна причини газова криза в Европа и накара някои страни да горят повече въглища в стремежа да заместят газовите доставки от Русия. Политиците от ЕС казват, че използването на повече изкопаеми горива е временно и посочват плановете за увеличаване на енергията от възобновяеми източници, които ЕК предложи да направи по-амбициозни тази година, за да помогне на страните да се откажат от руския газ по-бързо.

Но гледната точка на европейските страни, които изгарят повече въглища и финансират нови проекти на газ - докато в същото време призовават по-бедните страни да се откажат от горивото - накара някои страни на срещата на върха COP27 да се оплакват от отстъпление от екологичните цели.

Германия, най-голямата икономика в Европа, е сред онези, които бързат да изградят газова инфраструктура за внос на неруско гориво. Канцлерът Олаф Шолц каза през май, че Германия иска да удължи газови проекти със Сенегал, който има милиарди кубични метра газови залежи - въпреки обещанието от миналата година да спре финансирането на проекти за добив на изкопаеми горива в чужбина.

Наслагването на няколко кризи тази година - от война в Европа до рязко ускоряваща се инфлация, отвлече вниманието на много лидери от темата за изменението на климата. По време на миналогодишната конференция на ООН за климата в Глазгоу близо 200 държави се съгласиха да актуализират своите климатични цели през 2022 г. Досега обаче само около 30 са го направили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още