IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергетика има шанс да излъска имиджа си на форума COP27

Войната в Украйна не трябва да отказва страните да изграждат реактори, смята директорът на МААЕ

13:15 | 10.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Поддръжниците на ядрената енергетика имат шанс да представят сектора в много добра светлина по време на форума COP27, който се провежда в египетския курор Шарм ел-Шейх, пише Ройтерс. Активистите представят ядрените централи като сигурен и с нисък разход начин за декарбонизация.

Енергийната криза в последните месеци накара много правителства да смекчат критиките към ядрената енергетика - индустрия, която от години не може да привлече достатъчно инвестиции заради опасения за сигурността, съхранението на радиоактивните отпадъци и високите разходи за изграждането на реакторите.

Ройтерс отбелязва, че за първи път в историята на климатичната конференция Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) участва в изложение и представя предимствата на технологията в битката с климатичните промени. "Когато става въпрос за ядрената енергия, тя е потвърден източник на енергия, който не е част от проблема, а по-скоро от решението", коментира в интервю пред агенцията генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси.

Съветникът по въпросите на климата на Белия дом Джон Кери пък анонсира, че американската банка ExIm планира да предостави финансова подкрепа за развитието на ядрения сектор на Румъния в размер на 3 млрд. долара. Ядрената енергия е един от начините да постигнем въглеродна неутралност, коментира той пред журналисти в египетския курорт. "Не можем да постигнем въглеродна неутралност до 2050 година без ядрена енергия в микса", обясни Кери.

САЩ планират милиарди долари, за да удължат живота на ядрените централи в страната. Това е част от широката стратегия за декарбонизация на икономиката. В страната се надяват, че ще насърчат появата на нови проекти.

Ядрената енергетика и войната в Украйна

Ядрената индустрия точно започна да се възстановява след инцидента в Чернобил, когато стана катастрофата в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година. Заради нея Германия например одобри окончателно плановете за затварянето на своите централи. Сега войната в Украйна показа нов аспект на ядрената сигурност, след като руските военни превзеха Запорожката АЕЦ.

Олексей Рябчин, съветник на украинското правителство по въпросите на зелената енергия, коментира пред Ройтерс, че ядрените реактори в страната имат нужда от "ракетен щит". Но според Рафаел Мариано Гроси случващото се в Украйна не трябва да отказва други държави да строят ядрени централи. "Големият проблем е войната, не ядрената енергия или друга индустриална дейност", категоричен е той.

Гроси потвърди, че води много сложни преговори с Русия и Украйна за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, но се надява, че споразумение може да бъде постигнато скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
... и така ще го лъска, докато дойде въпроса до кое село ще складираме ядерените отпадъци? Желаещите, къде са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още