IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Westinghouse иска да се възползва от възродените ядрени амбиции в ЦИЕ

Междувременно американците могат да блокират достъпа на Korea Hydro до региона чрез съдебно дело, заведено само преди две седмици

20:48 | 04.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският конгломерат Westinghouse Electric Co. планира да се фокусира върху Централна и Източна Европа (ЦИЕ), тъй като се стреми да се възползва от възраждането на ядрената енергия като основен енергиен източник на Стария континент, съобщава Bloomberg.

Решението на полското правителство по-рано тази седмица да избере Westinghouse за изграждането на своята първа ядрена електроцентрала може да се окаже началото на експанзията на компанията в Европа, според Дейвид Дърам, президент на енергийните системи в Westinghouse.

Чехия, Словения, Словакия и други страни в региона планират да изградят ядрени реактори, тъй като техните правителства търсят нисковъглеродни алтернативи на изкопаемите горива от Русия.

„ЦИЕ е основен пазарен фокус за нас и Европа като цяло е изключително привлекателна“, споделя Дърам в интервю за Bloomberg във Варшава. „Възнамеряваме да стартираме множество проекти и да постигнем много синергии, като местната европейска верига на доставки ще обслужва всички тези проекти“, добавя той.

Westinghouse беше избрана да изгради три реактора AP1000 в Северна Полша. Electricite de France SA и Korea Hydro & Nuclear Power Co. също се състезаваха за осигуряване на договор, като двете компании могат да се върнат с оферти за останалите три реактора, за които още не е решено кой ще строи, посочва полският премиер Матеуш Моравецки.

Цената на изграждане на първите три реактора ще бъде общо 20 млрд. долара, според Моравецки. Въпреки че Дърам от Westinghouse отказа да потвърди цифрата, той заяви, че цената на един реактор при изграждане на три или шест блока може да се различава значително и че „би било най-разумно“ да се избере един и същ доставчик и за двата обекта.

„Ако се ангажирате с три реактора днес и след това ни дадете още три след 15 години, вие сте загубили цялата тази синергия“, посочва Дърам, добавяйки: „В идеалния случай решението за следващите три реактора трябва да бъде взето през следващата година или нещо такова. Може би до две години“.

Залогът на Полша за американски партньор изглеждаше естествен избор на фона на скорошното укрепване на сътрудничеството между двете страни на заради инвазията на Русия в съседна Украйна. Отделно Полша започна преговори с Korea Hydro за алтернативна ядрена централа.

Офертата на Korea Hydro е изправена пред препятствие, след като Westinghouse заведе дело срещу компанията преди две седмици, за да предотврати „неоторизирано“ споделяне на ядрени технологии с други страни. Спорът може да попречи на способността на Korea Hydro да разработва централи в други страни, включително в Полша.

„Мисля, че трябва да оставим съдебния спор да приключи“, коментира темата Дърам, който не приема корейската оферта като заплаха. „Ако спечелим, както очакваме, тогава не ги виждам да строят тези реактори нито в Полша, нито в Чехия, нито в Саудитска Арабия“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Нормално е да се избере , най-добрият модел търговски реактор в момента . Китайците имаха опция да избират м/у рассийски , хамерикански , френски и канадски модели . Избраха тези на Westinghouse за базови в Китай ... :))) ... Дядя Вова (Борката) ако не беше сега на фронта военен кореспондент на ria.ru , щеше да прави салта и шпагати на баламатума и да реве с пълно гърло ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още