IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателство на прехода - улавяне на въглеродния диоксид във въздуха

Въпреки високата цена, подобни проекти се увеличават, защото някои индустрии не могат да бъдат напълно декарбонизирани

18:19 | 13.05.23 г. 23
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За да избегне негативните ефекти от климатичните промени, светът трябва да ограничи повишавенето на температурите до 1,5°С до края на това столетие. Изпълнението на тази задача зависи от намаляването на емисиите парникови газове, a зелените енергийни мощности не са достатъчно решение, пише в анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Въпреки новите технологии, пълното елиминиране на емисиите не е възможно - някои индустрии няма да могат да бъдат декарбонизирани, посочва агенцията. Затова от съществено значение за постигането на въглеродна неутралност е директното улавяне на въглеродни емисии във въздуха и съхраняването им.

Според оценките на МАЕ е нужно улавянето на въглеродните емисии да се ускори съществено - от 0,01 тона на година сега до 70 млн. тона до 2030 година и 600 млн. тона през 2050 година. Методите за това са различни и включват и естествени процеси - например засаждане на дървета, които улавят въглеродния диоксид.

Реализацията на подобни проекти обаче е с висока цена -разходите по технологичното улавяне на емисии от атмосферата и последвалото съхранение са между 600 и 1000 долара за тон. Въпреки това броят на подобни проекти се увеличава устойчиво през последните години.

За да бъде насърчен процесът, е нужна публична подкрепа, казват от МАЕ и посочват за пример възможности като данъчни облекчения, държавни гаранции или заеми за реализация на проекта, подкрепа за изграждане на инфраструктурата и т.н. Правителствата трябва да оценят ролята на улавянето на въглеродните емисии в атмосферата в своите стратегии за въглеродна неутралност, за да идентифицират технологиите, политиките и пазарните нужди в рамките на регионите, препоръчват още от агенцията.

Пазарите на въглеродни емисии също насърчават развитието на сектора - големите компании, които не могат да намалят своите емисии, търгуват със сертификати за улавяне и съхранение на въглеродните емисии. Тези кредити се търгуват на т.нар. "доброволни пазари", които се саморегулират без държавна намеса. Сред големите купувачи на подобни кредити са компании като Airbus, Shopify, Swiss Re, Microsoft и швейцарската банка UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 41
zelka007
преди 1 година
До: khao ... аз мисля , че копейките са две с по 10-15 регистрации . има отчетлива граница . щото са две , дето им е на сърце тва с бонус-малус системата на сайта . въпреки , че знаят , че са я манипулирали , спят някак си по-спокойно като си нацвъкат на тех плюсчетата и на нас минусчетата ... трябва да им доставим някаква радост , че иначе съвсем ще ги затрием от хоризонта , виж с напредването на СВОто как оредяват феновете на втората най-могъща . всичко си вървеше добре по парадите , а сега?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: zelka007 дойде и копейката с многото регистарции :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 17
khao
преди 1 година
До: zelka007 общаци, дюнерджии, слададжии... все едни и същи са, едва избутали 11 клас, но с претенции. То как да разбере, че като гние това дърво връща същото количество ЦО2, а въглищата са точно дървета които не са изгнили и ако иска да му стане номера... освен че трябва да спрем да горим всичко .. веднага, ами трябва и да *** дърветата и да ги метаме у некое блато, че да не гният... ами да станат пак въглища след неколко милиона години! ... и всичкото това са неща дето се учат в училище!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 25
zelka007
преди 1 година
До: cyclop ... не се ослушвай , ами се фащай и започвай да садиш твоите около 700 броя на година , нема кой да ги сади вместо теб ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 23
zelka007
преди 1 година
До: khao ... ти как им казваше ... общаци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 24
zelka007
преди 1 година
До: cyclop ... циклопче , на земята има около 3трлн. дървета , има свободно пространство за залесяване около 900млн хектара , или приблизително 25% от сегашното залесяване . това ще компенсира 20г от това , което генерираме в момента ... пита се в задачата какво правим с това което вече е в атмосферата ?! ами след 20г ?! едно дърво за да расте и абсорбира СО2 му требе азот и фосфор и вода ... :))) ... не е да поднеш пръчка и хоп 1 тон СО2 , освен това чакаш 100г за компенсиране ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 21
khao
преди 1 година
До: zelka007 знам го. спомняям си го от преди няколко месеца ...тоя е на тиквата брат му :D ... имаше още един деббббил дето повтаряше тая глупост, че дърветата ядели CO2, ама не се сещам кой беше... май беше оня с котела около бахмут- валката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 25
zelka007
преди 1 година
До: khao ... внимавай , този е обидчив , въпреки че соли с причина и без причина , и търси пищов да си разрешава споровете , за които няма аргументи но пък има категорично мнение според вярата си ... :))) ... аве православен сектант ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Оригиналът === https://armstrongeconomics.com/world-news/climate/why-climate-change-is-a-fraud/?fbclid=IwAR26-CsOdvMN3sAIi73zBdLGSeCRDcytjfqcZdp691hXJqjjwXEKlxGXzYQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Защо климатичните промени са измама? Защото са реални, но не са причинени от хората === https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още