IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стимули и високите цени на емисиите насърчават улавянето и съхранението на въглероден диоксид

45 държави развиват проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, сочат данни на МАЕ

21:35 | 29.03.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стимули и високите цени за въгреродните емисии направиха много привлекателни проектите за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, става ясно от доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ). През миналата година са били обявени повече от 140 нови проекта, с които потенциалът за съхранение на въглероден диоксид се увеличава с 80 на сто, а на улавяне - с 30%.

Общият брой на страните, които развиват дейности по улавяне и съхранение на въглерод, вече е 45, допълват от МАЕ. В процес на разработване са общо 140 проекта - за улавяне, транспортиране и съхранение на въглероден диоксид, което е три пъти повече от 2021 година. Отделените средства от страна на правителствата през 2021 година и 2022 година за насърчаване на подобни проекти са около 6 млрд. долара. На този фон все повече държави и компании признават, че улавянето и съхранението на въглеродния диоксид ще се окаже от съществено значение за реализацията на зелените цели.

Стимулите в някои държави (САЩ, Канада и Великобритания), високите цени за въглеродните емисии в Европа и политиките за насърчаване на зеления преход правят сектора все по-привлекателен за инвеститорите, посочват от МАЕ. Най-голям е ръстът на инвестиции в проекти за транспортиране и съхранение на въглероден диоксид, основно в Северна Америка, Европа, Китай, Близкия изток и Австралия.

През 2022 година бяха обявени нови заявки за 210 млн. тона капацитет за съхранение на въглероден диоксид, спрямо 100 млн. тона през 2021 година и 70 млн. тона през 2020 година. Исторически петролните и газови компании са основните оператори на подобни проекти. Те управляват и по-голямата част от инфраструктурата за пренос на въглероден диоксид.

Вече има и съвместни проекти - например през март въглероден диоксид, уловен в Белгия, беше транспортиран и инжектиран в изчерпано петролно находище в датските води на Северно море. Това е важна крачка, защото в сектора като цяло се работи по един бизнес модел - въглеродният диоксид се улавя, транспортира и инжектира от един оператор. Това беше естествен модел за работа в началото, но подобни проекти изискват големи инвестиции, поемани само от един участник във веригата.

"Разкъсването" на схемата ще намали предизвикателствата около развитието на проектите и в МАЕ отбелязват, че това вече се вижда, включително и при преноса на въглероден диоксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Разбира се, вие - зелените либерал-талибанчета, първо ще изчистите до грам атмосферата от СО2, а чак после в сектантските ви тиккви *нещо* ще се завърти, че с СО2 е било по-добре, отколкото без него. Много характерен за комунистите подход, който навремето един много умен българин е показал със средствата на изкуството: *https://m.youtube.com/watch?v=0Kfn4faB2gI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: aldy... нефелен , за да компенсираш ежедневното си хранене е необходимо да засаждаш по 15 дървета на ден . И това компенсира само полученият при производството и транспорта СО2 до теб ... тъй че преди да дърдориш и нареждаш кой какво да прави , започни с теб ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
И аз мисля да уловя малко.Ще го съхранявам в мазето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Новите Остап Бендеровци. Не искат да залесяват, щото растенията дават безплатен кислород на простолюдието. А то пречи на непростолюдието. Но идва ден, когато и кислородът ще го продават в бутилки, както сега водата. Яката шашма с "въглеродния отпечатък" е стотици пъти по-грандиозна от шашмата, която извъртяха с "озоновата дупка". С многомилиарден резултат. А сега ще има трилиони. И прочистване на непълноценните. В Канада предлагат безплатна евтаназия на бедните. Като начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още