IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателство на прехода - улавяне на въглеродния диоксид във въздуха

Въпреки високата цена, подобни проекти се увеличават, защото някои индустрии не могат да бъдат напълно декарбонизирани

18:19 | 13.05.23 г. 23
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За да избегне негативните ефекти от климатичните промени, светът трябва да ограничи повишавенето на температурите до 1,5°С до края на това столетие. Изпълнението на тази задача зависи от намаляването на емисиите парникови газове, a зелените енергийни мощности не са достатъчно решение, пише в анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Въпреки новите технологии, пълното елиминиране на емисиите не е възможно - някои индустрии няма да могат да бъдат декарбонизирани, посочва агенцията. Затова от съществено значение за постигането на въглеродна неутралност е директното улавяне на въглеродни емисии във въздуха и съхраняването им.

Според оценките на МАЕ е нужно улавянето на въглеродните емисии да се ускори съществено - от 0,01 тона на година сега до 70 млн. тона до 2030 година и 600 млн. тона през 2050 година. Методите за това са различни и включват и естествени процеси - например засаждане на дървета, които улавят въглеродния диоксид.

Реализацията на подобни проекти обаче е с висока цена -разходите по технологичното улавяне на емисии от атмосферата и последвалото съхранение са между 600 и 1000 долара за тон. Въпреки това броят на подобни проекти се увеличава устойчиво през последните години.

За да бъде насърчен процесът, е нужна публична подкрепа, казват от МАЕ и посочват за пример възможности като данъчни облекчения, държавни гаранции или заеми за реализация на проекта, подкрепа за изграждане на инфраструктурата и т.н. Правителствата трябва да оценят ролята на улавянето на въглеродните емисии в атмосферата в своите стратегии за въглеродна неутралност, за да идентифицират технологиите, политиките и пазарните нужди в рамките на регионите, препоръчват още от агенцията.

Пазарите на въглеродни емисии също насърчават развитието на сектора - големите компании, които не могат да намалят своите емисии, търгуват със сертификати за улавяне и съхранение на въглеродните емисии. Тези кредити се търгуват на т.нар. "доброволни пазари", които се саморегулират без държавна намеса. Сред големите купувачи на подобни кредити са компании като Airbus, Shopify, Swiss Re, Microsoft и швейцарската банка UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 24
khao
преди 1 година
До: cyclop Едно дърво яде СО2 и ака кислород! ....доказателството за провала на образователната ни система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
И кво стаа като Неохим и др. Неохими спрат да "ловат азота" от въздуха ми си продават емисиите от углероде на Урсуле .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
cyclop
преди 1 година
"Методите за това са различни и включват и естествени процеси-например засаждане на дървета, които улавят въглеродния диоксид-Реализацията на подобни проекти обаче е с висока цена"?? Колко струва да засаждаш дървета бе, прошляри? Ама според легендите на сектата на климатичната промяна, дърветата не вършели работа, трябва някакви магически, безкрайно скъпи "технологични" решения! Едно дърво яде СО2 и ака кислород! Давайте квоти за засаждане и да приключваме грандиозния фейк! Но не е това целта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още