IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Байдън за електроцентралите ще има по-голям обхват за редуциране на емисиите

Окончателният регламент се очаква да намали емисиите на въглероден диоксид в енергийния сектор на САЩ до повече от 75% през 2035 г. спрямо нивата на емисии от 2005 г.

22:56 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Планът на администрацията на американския президент Джо Байдън за ограничаване на замърсяването от електроцентралите се очаква да доведе до много по-големи намаления на емисиите на парникови газове от първоначално очакваното, дори когато търсенето на електричество в САЩ нараства, пише Bloomberg.

Окончателният регламент, който трябва да бъде представен от Агенцията за опазване на околната среда (EPA) в четвъртък (25 април), се очаква да намали емисиите на въглероден диоксид в енергийния сектор на САЩ до повече от 75% спрямо нивата на емисии от 2005 г. до 2035 г., разкриват източници, запознати с въпроса.

Според правителствен анализ регламентът трябва да доведе до задържането на около 123 милиона метрични тона въглероден диоксид извън атмосферата само през 2035 г.

Мярката е част от по-широкия план на Байдън за противодействие на изменението на климата чрез спиране на замърсяването от електроцентрали, автомобили и петролни находища. Предстоящите ограничения за електроцентралите също се смятат за жизненоважни и за подпомагане на САЩ да изпълнят ангажиментите си за намаляване на въглеродните емисии съгласно Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

По-голямото от очакваното въздействие се дължи отчасти на промените в предположенията за цените на природния газ. То също така отразява действията на администрацията на Байдън за затягане на предложените ограничения за съществуващите въглищни централи. Това включва окончателното решение на EPA да удължи крайния срок за работещите въглищни електроцентрали - или да затворят, или да уловят почти всичкия генериран от тях въглероден диоксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още