IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на САЩ за иновативни климатични технологии растат през 2023 г.

Инвестициите в зелен водород, устойчиво авиационно гориво и улавяне на въглерод нарастват десетократно до 9,1 млрд. долара

11:38 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестициите в чиста енергия и транспорт в САЩ растат с 38% миналата година спрямо 2022 г. Подхранвани от подписания от президента Джо Байдън Закон за намаляване на инфлацията (IRA), инвестициите скачат до 239 млрд. долара, става ясно от нов доклад, цитиран от Bloomberg. Това включва голям скок във финансирането на авангардни технологии, което отразява нарастващия интерес към следващото поколение решения в тази област.

Инвестициите за четвъртото тримесечие достигнаха рекорд от 67 млрд. долара, което е с 40% повече спрямо същия период на предходната година, установява доклад на консултантската фирма Rhodium Group. Най-бързо развиващият се сектор, идентифициран от анализаторите, е този на новите климатични технологии, като зелен водород, устойчиво авиационно гориво и улавяне на въглерод. Инвестициите в тези технологии достигат 9,1 млрд. долара, което представлява 10-кратно увеличение на годишна база. Почти половината от сумата се отнася за четвъртото тримесечие. Ръстът е до голяма степен подхранван от Закона за инфраструктурата и IRA, подписани съответно през 2021 г. и 2022 г.

Законодателството „наистина изцяло промени темпа на растеж, имаше каталитичен ефект“, коментира Тревър Хаузър от Rhodium Group.

Някои технологии, които са както спекулативни, така и жизненоважни за достигане на въглеродна неутралност, въпреки това сега се радват на подкрепяни от САЩ механизми, предназначени да насърчават тяхното внедряване. Министерството на енергетиката по-рано този месец инвестира до 304 млн. долара в четири проекта, които ще тестват инфраструктура за улавяне на въглерод в Кентъки, Мисисипи, Тексас и Уайоминг. IRA създаде първия голям данъчен стимул за индустрията за чист водород в САЩ, а през декември Министерството на финансите публикува  проект на правила, разясняващи как може да работи стимулът.

Инвестиции в чиста енергия и транспорт в САЩ за 2023 г. и сравнение с предходните години. Графика: Bloomberg Инвестиции в чиста енергия и транспорт в САЩ за 2023 г. и сравнение с предходните години. Графика: Bloomberg

Какъвто и да е техният темп на растеж или краен успех, законите изпратиха сигнал, че тези технологии ще бъдат ключови инструменти, на които федералното правителство иска да разчита, за да постигне целите на САЩ в областта на климата.

Тези нови индустрии привлякоха повече финансиране, отколкото вятърната индустрия за същия период, която се сблъска с проблеми като високите лихви и забавянето при свързването към мрежата.

Други познати чисти технологии обаче отбелязаха ръст в инвестициите. Продажбите на електрически превозни средства са нараснали с 52% и комбинирани с други потребителски и бизнес разходи, съставляват почти половината от общата сума за годината. Всъщност продажбите на електромобили напредват със скорост, съответстваща на най-оптимистичните прогнози, които Rhodium и подобни институции направиха съвместно по-рано, подчертава Хаузър.

Чистите технологии сега представляват 5% от частните американски инвестиции в дълготрайни активи и потребителски стоки. Преди година този показател беше под 4%. Това най-накрая е „макроикономически значим двигател на съвкупната инвестиционна активност в САЩ“, изтъква Хаузър, добавяйки: „И това е още по-голям дял от ръста на инвестициите“.

BloombergNEF, който използва различна методология за проследяване на инвестициите в индустрии и сектори, свързани с енергийния преход, отчете 303 млрд. долара инвестиции в САЩ за миналата година. Светът инвестира 1,8 трлн. долара в чисти технологии - сума, която все още е далеч от това, което BNEF смята за необходимо, за да тласне света към въглеродна неутралност.

Възможността републиканците да получат контрол над Белия дом и Конгреса може да окаже влияние върху разходите през следващата година; бившият президент Доналд Тръмп обеща да отмени IRA, подписан от Байдън преди две години. Но много представители на доминираните от републиканците щати имат все по-голям дял в енергийния преход, като тези щати натрупват почти двойно повече инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и съхранение на енергия в сравнение места, където демократите имат предимство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още