IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наводненията в Дубай са били с до 40% по-интензивни заради изменението на климата

До средата на века годишните валежи в ОАЕ може да се увеличат с до 30%

20:00 | 25.04.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Емисиите на парникови газове спомогнали скорошните наводнения в Обединените арабски емирства и Оман да бъдат с от 10% до 40% по-интензивни, отколкото биха били в прединдустриалната епоха. Това сочи анализ на World Weather Attribution, цитиран от Bloomberg.

Големи бури стигат нерегулярно до югоизточната част на Арабския полуостров. Когато го направят, това може да бъде благоприятствано от Ел Ниньо - периодичното затопляне на източната част на екваториалния Тихи океан, което предизвиква хаос във времето по целия свят. Toва явление се появява през юни. Въпреки точните прогнози и публичните предупреждения в Оман и ОАЕ, инфраструктурата там не е пригодена за справяне с все по-интензивните внезапни наводнения. Според WWA 80% от оманците и 85% от жителите на ОАЕ живеят на ниски, застрашени от наводнения терени, а 90 на сто от инфраструктурата на Емирствата е изложена на риск от повишаване на морското равнище и екстремни метеорологични условия.

"Ако не беше годината на Ел Ниньо, нямаше да вали по този начин. Но в същото време, ако не беше изменението на климата, нямаше да вали толкова силно, колкото сега", казва Фридерике Ото, старши преподавател по климатология в Имперския колеж в Лондон и изследовател на WWA. "И двата фактора бяха важни за развитието на това събитие", добавя той.

В световен мащаб интензивността и честотата на екстремните дъждове се увеличават с повишаването на температурата, установи Междуправителственият панел по изменение на климата на ООН (IPCC). Част от причината е свързана с един просто изказан факт за въздуха и водата, открит в средата на XIX век: с всяко увеличение от 1 градус по Целзий въздухът може да побере около 7% повече вода. Глобалните и регионалните констатации за нарастващите рискове са в основата на заключенията на учените от WWA за местните ефекти.

Но да се направят подобни твърдения за по-малък участък от Земята може да се окаже по-трудно поради по-кратката история на данни или местните ограничения за споделяне на информация от метеорологични станции с изследователите. Учените твърдят, че бурята може да се случи веднъж на 25 години, но не могат да кажат доколко изменението на климата влошава бурите, предизвикани от Ел Ниньо.

Друг екип от учени през януари установи, че до средата на века годишните валежи в ОАЕ може да се увеличат с до 30%, като броят на дните с 10 или повече mm дъжд ще нарасне. На 14 и 15 април в Дубай паднаха повече от 250 mm.

Поради рядкостта и нередовността на масовите наводнения в региона изследователите разполагат с малък набор от данни, с които да работят, и следователно с голяма статистическа несигурност. Те стигат до заключението, че изменението на климата е влошило бурята въз основа на това, което им предлагат кратките метеорологични записи, в съчетание с регионалните и глобалните тенденции, факта, че по-топлият въздух задържа повече вода, и че промените в циркулацията, предизвикани от климата, могат да влошат такива бури. Няма "други известни обяснения за увеличаването на валежите в региона", пишат те.

В допълнение към заключенията си, свързани с науката за климата, изследователите от WWA анализират уязвимостите, които изострят опасните условия, и разглеждат начините, по които официалните лица в Емирствата и Оман могат да се адаптират към бъдещи наводнения. Наводненията отнеха живота на хора, повечето от които бяха в движение - много от тях трябваше да оставят автомобилите си на пътя - което предполага, че предупрежденията не са успели да достигнат до всички. За специалистите по градско планиране тези случаи трябва да подчертаят как застроената среда може да влоши наводненията, а именно предлагайки много непропускливи повърхности и малко или никаква инфраструктура за дъждовни води.

"Имаше система за ранно предупреждение, която се разпространяваше чрез медиите и новините. Но проблемът е, че хората не се интересуват от тази система за ранно предупреждение", казва Мансур Алмазруи, изследовател в Центъра за върхови постижения за изследване на изменението на климата към Университета "Крал Абдулазиз" в Джеда, Саудитска Арабия. Според него правителствата в региона могат да работят с медиите, за да съобщават по-подробно и по-ефективно за потенциалните опасности, както и помежду си, за да подобрят качеството на метеорологичните данни, които са на разположение за обществено ползване.

Интензивните валежи привлякоха вниманието към дългогодишната програма на ОАЕ за т. нар. „засяване на облаци“. Учените от ОАЕ пишат, че дори и да е имало засяване, то не би променило количеството на водните пари във въздуха, което е било основният фактор за валежите. "Следователно можем да заключим, че засяването на облаците не е оказало съществено влияние върху събитието", пишат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 1 седмица
онее 20 сантиметра дъжд за денонощие... ООО ако само имахме ДРЕНАЖ... Нямаше и да разберем... Ама то канализация не сме се сетили как да направим още... Та така, КЛАЙМЪТЧЕНЧ Е ВИНОВЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 седмица
До: cyclop ... къф дренаж ве ... там годишно падат 20% от това , което се е изсипало за 24 часа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 1 седмица
В пустинята взе да вали дъжд - пак е "проблем", понеже за сектата на клаймътченч всичко е лошо. Между другото, в "прединдустриалната епоха", на стари карти Сахара е зелена и текат две реки през нея. Между другото, драматичните валежи при арабеските бяха в размер 4 до 10 инча за 24 часа - ако бяха направили най-елементарен дренаж, нямаше и да разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още