IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква цена плаща светът за климатичните промени?

Климатичните промени ще намалят бъдещите глобални доходи с около 19 на сто през идните 25 години в сравнение с един въображаем свят, в който няма затопляне

15:52 | 27.04.24 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

На 22 април светът отбеляза Деня на земята, но равносметката за климатичните промени и влиянието им върху околната среда е горчива. Екстремните метеорологични явления се увеличават, климатът се променя и оформя нови пейзажи и начини на живот (в отрицателния смисъл), като световната икономика е все по-подвластна на тези явления. В голямата си част те засягат ключови сектори като селското стопанство, промишлеността, търговията по плавателните пътища, пише Галя Горнишка в материал за БТА.

Климатичните промени ще намалят бъдещите глобални доходи с около 19 на сто през идните 25 години в сравнение с един въображаем свят, в който няма затопляне, като най-бедните райони и хората, най-малко отговорни за климатичната криза, ще понесат най-големия финансов удар.

Тази теза се потвърждава и от ново изследване, публикувано на 17 април в списание "Нейчър" от изследователи от германския институт за проучване на климатичните промени в Потсдам. Икономическото влияние на климатичните промени върху доходите на отделните хора вече се оценява на около 38 трилиона долара годишно до 2049 година. До 2100 година финансовите разходи може да се удвоят спрямо оценката от предишни проучвания.

Новият документ подчертава, че страни като Германия (-11 на сто), Франция ( -13 на сто), САЩ ( -11 на сто) и Великобритания (- 7 на сто) ще загубят дял от брутния си вътрешен продукт (посоченото в скоби) дори до средата на века. Най-засегнати ще са страните във вече горещите региони, сред които са Ботсвана (-25 на сто), Мали (-25 на сто), Ирак (-30 на сто), Катар (-31 на сто), Пакистан (-26 на сто) и Бразилия (-21 на сто).

"Предвиждаме сериозно намаление на доходите в по-голямата част от регионите, сред които Северна Америка и Европа, като най-засегнати ще са Южна Африка и Азия. Тези понижения се дължат на въздействието на климатичните промени върху различни аспекти, свързани с икономическия растеж като селскостопанските добиви, производителността на труда и инфраструктурата", заяви авторът на проучването Максимилиан Коц.

Ноа Дифенбау, професор и изследовател в университета "Станфорд", твърди, че климатичните промени ще изострят неравенствата, тъй като е очевидно, че финансовият удар няма да бъде разпределен по равно и това ще доведе до миграция, бедност и конфликти.

САЩ и Европа са в риск

Развитите страни не могат да мислят, че ще бъдат подминати от случващото се, тъй като балансът и при тях ще е тежък, пише италианското издание "Мъни".

В статия, публикувана в Consumer Reports (американска потребителска организация с нестопанска цел - бел. ред.) от консултантската компания ICF, се посочва, че личните загуби от изменението на климата в рамките на целия живот на дете, родено в САЩ през 2024 година, биха могли да достигнат 500 000 долара. Документът подчертава също, че цените на основни елементи от разходите за живот в САЩ ще нараснат заради изменението на климата.

Очаква се жилищните разходи да се увеличат със 125 000 долара в рамките на живота на човек, роден през 2024 година, заради по-високите разходи за поддръжка и застраховки, дължащи се на рисковете от наводнения и други щети, свързани с  метеорологичните условия. Освен това цените на хранителните стоки ще се повишат с около 33 000 долара през живота на дете, родено през 2024 година, заради нарушения в селскостопанското производство и прекъсвания във веригите за доставки, според документа. Прогнозите са, че и други разходи като за електроенергия, транспорт и здравни грижи ще нараснат значително през идните години.

А Европа? Според нов научен анализ ЕС е преживял най-топлата година в историята си през 2023 година, което е индикация за още по-опасно бъдеще за и без това най-бързо затоплящия се континент в света. Учените от програмата на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник" и Световната метеорологична организация уточняват в годишния си доклад, че заедно с 2020-а, миналата година е била най-топлата в исторически план на Стария континент, като рекордните жеги са били причинени както от климатичните промени, така и от метеорологичното явление Ел Ниньо.

Жегата е довела и до екстремни метеорологични явления, включително наводнения, тъй като по-топлата атмосфера може да задържи повече влага, причинявайки силни дъждове при освобождаването си.

Наводненията в Словения миналата година са засегнали 1,5 милиона души. Гърция стана жертва на най-големия пожар, регистриран в ЕС: опожарени 960 квадратни километра, двойно повече от площта на Атина. Алпийските ледници са загубили 10 на сто от останалия си обем през 2022 и 2023 година.

Всичко това вече променя и потапя в криза системите на труда и търговията, като предупреждението за германските реки, по които минават плавателни съдове, продължава да е в сила. В Европа вече се говори за война за вода и храна. И това също е част от горчивия баланс на климатичните промени.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 27.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 седмица
До: cyclop ... мхм ... :))) ... не е като при вас отрицателите , да си смучем пръстите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
meyodi3625
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 1 седмица
Добавили сме ние... "от началото на индустриалната ера..." Там си седят и си витаят, нали... Каквото добавят хората, остава завинаги, мдаа опасна работа сте жреците на Клаймътченч сектата, за всичко си имате "обяснение"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 1 седмица
До: cyclop ... от началото на индустриалната ера до сега сме добавили около 500,000 тераграма водни пари в атмосферата , или около 3500 тонги ... а годишно добавяме от изгарянето на петрол и природен газ м/у 32,000 и 35,000 тераграма водни пари , или около 220 тонги ... една тонга е равна 146 тераграма водни пари ... :))) ... прав е khao да те храни с причина и без причина ... въпреки че не съм привърженик , но в случаят е прав !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 1 седмица
До: cyclop ... ако знаеш колко е трудно да събереш цялото познание на света и науката в 500 букви , и да ти го просне човек разбираемо на безпросветната лейка ... :))) ... понякога ми трябват по 30-40мин да го смеля ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
До: khao ... няколко пъти вече му пища , ама той е като навита латерна , требе да се развие сам до край , дотогава нема спирка да дращи едни и същи безсмислици ... разбирай , да интерпретира свои/чужди неграмотни разсъждения в/у научни факти ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 1 седмица
До: zelka007 иронията е територия запазена само за интелигентните хора :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
cyclop
преди 1 седмица
Като напишеш думи, не означава отговор. Буквално НАСА, буквално в прав текст пише какви ще са последствията, които наблюдавахме през последните две години и които псевдомедиите неуморно и безспирно приписват на карането на коли и на кравешкото пръцкане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
До: cyclop ... последният път , когато ми го тресна това , ти отговорих ... нема да се повтарям ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
cyclop
преди 1 седмица
Чети, биомаса, мисли, разбери как никой и никога няма да те лъже и манипулира за твое добро. ...the Tonga eruption sent around 146 teragrams of water vapor into Earths stratosphere equal to 10% of the water already present in that atmospheric layer.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още