IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Европа все по-често страда от горещини, с които човек не може да се справи

Европа е най-бързо затоплящият се континент в света

08:40 | 22.04.24 г. 4
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европа все по-често е засегната от твърде силни горещини, с които човешкият организъм не може да се справи, тъй като климатичните промени продължават да повишават температурите, заявиха в понеделник службата на ЕС за наблюдение на климата "Коперник" и Световната метеорологична организация, цитирани от Ройтерс.

В доклад за климата в Европа "Коперник" и Световната метеорологична организация отбелязват екстремните условия през миналата година, включително горещата вълна през юли, която доведе до силен, много силен или екстремен топлинен стрес в 41% от Южна Европа - най-голямата площ от континента, подложена на такива условия, в историята.

Екстремните горещини създават особени рискове за здравето на работещите на открито, на възрастните хора и на хората със сърдечносъдови заболявания и диабет.

През юли миналата година в някои части на Италия бяха регистрирани със 7% повече смъртни случаи от обичайното, като сред жертвите е 44-годишен мъж, който боядисвал пътната маркировка в северния град Лоди, но припаднал и починал.

Топлинният стрес измерва влиянието на околната среда върху човешкия организъм, като комбинира фактори като температура, влажност и реакция на организма, за да определи температурата като "усещане".

През 2023 г. в някои части на Испания, Франция, Италия и Гърция са регистрирани до десет дни на екстремен топлинен стрес. Той се определя като усещане за температура над 46 градуса по Целзий, при която трябва да се предприемат незабавни действия, за да се избегне топлинен удар и други здравословни проблеми.

В доклада се посочва, че смъртните случаи, свързани с горещините, са се увеличили с около 30% в Европа през последните 20 години.

Миналия месец агенцията на ЕС за околната среда призова правителствата да подготвят здравните системи за изменението на климата и призова за правила на ЕС за защита на работещите на открито от екстремни горещини.

Миналата година беше най-горещата в света, откакто се следят данните. Европа е най-бързо затоплящият се континент в света.

В доклада се посочва, че емисиите на парникови газове са основната причина за изключителните горещини през миналата година. Роля са изиграли и други фактори, сред които климатичният феномен Ел Ниньо.

Горещините доведоха до екстремни метеорологични условия, включително до наводнения, тъй като по-топлата атмосфера задържа повече влага, което води до по-силни проливни дъждове, когато тя се освободи.

Миналата година наводненията в Словения засегнаха 1,5 млн. души. Гърция пък пострада от най-големия горски пожар в ЕС, който с площ от 960 кв. км беше два пъти по-голям от площта на Атина.

Алпийските ледници са загубили 10% от оставащия си обем през 2022 и 2023 г.

"Някои от събитията през 2023 г. изненадаха научната общност заради своята интензивност, скорост на настъпване, обхват и продължителност", коментира Карло Буонтемпо, директор на службата "Коперник".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 1 седмица
ВСЯКО МЯСТО СЕ ЗАТОПЛЯ ПО-БЪРЗО ОТ ВСЯКО ДРУГО МЯСТО - СПОРЕД ПРОПАГАНДИЧКАТА! "Азия е най-пострадала от климатичните промени през 2023 г.Континентът се затопля по-бързо от средното глобално ниво"Прочети още на: https://***.dnes.bg/world/2024/04/23/aziia-e-nai-postradala-ot-klimatichnite-promeni-prez-2023-g.605330АААХАХАХ ХАПВАЙТЕ КЛАЙМЪТЧЕНЧ ЛЪЖИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
cyclop
преди 1 седмица
$Европа е най-бързо затоплящият се континент в света$ Пуснал съм в темата за клаймътченча една хубава подборка от заглавия на пропагандичката от цял свят в последните години - ВСЯКО място на света е най-бързо затоплящо се! ...Ако живееш в него и си подложен на местната пропагандичка. Такива заглавия има за всеки континент и държава. Невероятно - все едно е някаква манипулация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
cyclop
преди 1 седмица
Горещините доведоха до екстремни метеорологични условия, включително до наводнения, тъй като по-топлата атмосфера задържа повече влага, което води до по-силни проливни дъждове, когато тя се освободи. помните ли преди две години, когато подводен вулкан изхвърли "безпрецедентно количество" вода в атмосферата и повиши влажността на атмосферата с десет процента? Аз помня, ама що така псевдонауката на клаймътченвча упорито не го споменава? Щото не й е изгодно на лъжите и измишльотините?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
cyclop
преди 1 седмица
ВСЕКИ ДЕН ВСЕКИ ЧАС ВСЕКИ МИГ КЛАЙМЪТЧЕНЧ ПРОПАГАНДИЧКА. Идентично с измамата с ковидвацините. Биомасата трябва да се обработва непрестанно, докато успееш да я смажеш и да приеме безумни, ненужни, неработещи, вредни, антилогични "решения" на проблеми, които съществуват само в телевизора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още