IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът е отбелязал още един рекордно горещ месец през март

12-те месеца до март са били най-горещият период, отчитан някога на нашата планета

08:21 | 09.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Светът е преживял най-топлия си март в историята – десети пореден месец, който поставя нов температурен рекорд, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на ЕС, цитирана от Ройтерс.

Всеки от последните десет месеца беше най-горещият в историята спрямо съответния месец на предходните години, съобщи Службата за климатични промени на ЕС „Коперник“ в месечен бюлетин.

12-те месеца до март също са били най-горещият 12-месечен период, отчитан някога на нашата планета, допълниха от службата. От април 2023 г. до март 2024 г. средната температура в света е била с 1,58 градуса по Целзий над средното равнище в прединдустриалния период между 1850 и 1900 г.

„Това е дългосрочна тенденция с изключителни рекорди, които много ни тревожат“, заяви заместник-директорът на службата Саманта Бърджис пред Ройтерс. „Отчитането на такива рекорди месец след месец наистина ни показва, че климатът ни се променя, при това бързо“, допълва тя.

Службата „Коперник“ събира данни от 1940 г., които учените съпоставят с други данни, за да потвърдят, че миналия месец е бил най-горещият март от прединдустриалния период.

2023 г. вече беше най-горещата на Земята от началото на воденето на статистика в света през 1850 г. Крайното време и изключителните температури предизвикват бедствия тази година. Породена от климатичните промени суша в региона на Амазонка причини рекорден брой горски пожари във Венецуела от януари до март, а сушата в Южна Африка унищожи реколта и застраши с глад милиони хора.

Морски изследователи също предупредиха миналия месец за масово избеляване на корали, което е вероятно да се случи в Южното полукълбо заради затоплянето на водите. То може да е най-тежкото в историята на планетата.

Първичната причина за изключителната горещина са породените от човека емисии на парникови газове, съобщи службата „Коперник“. Сред другите фактори, които тласкат нагоре температурите, е климатичното явление „Ел Ниньо“, което затопля водите на повърхността в източната част на Тихия океан.

Климатичното явление „Ел Ниньо“ достигна връхната си точка през декември-януари и сега отслабва, а това може да помогне за прекъсване на дългата гореща поредица към края на годината.

Въпреки отслабването на „Ел Ниньо“ през март средната температура на морската повърхност в света е достигнала рекорден връх, а морската температура на въздуха е останала необичайно висока, съобщава службата „Коперник“.

„Основният двигател на затоплянето са емисиите от изкопаеми горива“, казва Фредерике Ото, климатолог в Grantham Institute към Imperial College London.

Ако емисиите не бъдат намалени, планетата ще продължи да се затопля и това ще доведе до по-големи суши, пожари, горещи вълни и проливни дъждове, предупреждава Ото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 25
khao
преди 3 седмици
До: zelka007 ошото е че полезните стават все по "полезни" и агресивни. Накрая ти ще си воновен за тяхната тъъъпотия! ... Айде цико, разгроми аджендистите! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 28
zelka007
преди 3 седмици
хихи ... тук загубена реколта поради засушаване , там загубена реколта поради засушаване ... тук дръпнала цена на някой хранителен продукт , там скочила щото вече нема и скоро нема да има ... друзя антизатоплисти-КОНспиратори , това все пак е само началото . редно е да се включи некой полезен да обясни колко дървета требе да се садят , колко са врени електричките и фотоволтаиците , и как перките спират вятъра ... и колко въглища требе да горим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още