IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-горещата планета прави по-трудно да се спре разпространението на смъртоносни бактерии

Антимикробната резистентност, или т.нар. „тиха пандемия“, е често пренебрегвана, но нарастваща световна здравна криза

16:49 | 20.11.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Вече признат за една от водещите заплахи за общественото здраве, пред които е изправено човечеството днес, затоплящият се свят може да прави по-трудно спирането на коварното разпространение на устойчиви на лекарства супербактерии, пише CNBC.

Антимикробната резистентност (AMR), която Световната здравна организация (СЗО) нарича „тиха пандемия“, е често пренебрегвана, но нарастваща световна здравна криза.

Здравната агенция на ООН по-рано обяви, че антимикробната резистентност е една от десетте най-големи световни заплахи за човешкото здраве и заяви, че около 1,3 млн. души умират всяка година заради резистентни патогени.

Тази цифра е напът да нарасне „драматично“, ако не се предприемат спешни действия, казва СЗО, водейки до по-високи разходи за обществено здраве, икономика и социални грижи и тласкайки повече хора към бедност, особено в страните с по-ниски доходи.

Антимикробните средства, които включват животоспасяващи антибиотици и антивирусни средства, са лекарства, използвани за предотвратяване и лечение на инфекции при хора и животни. Известно е обаче, че тяхната прекомерна употреба и злоупотреба са главният двигател на феномена антимикробната резистентност.

Влошавайки нещата, изследванията показват, че изменението на климата изостря кризата с антимикробната резистентност по няколко начина.

„Климатичните промени са изключително важни поради това, което се случва с нашата планета и проблемът е, че колкото повече се повишават температурите ни, толкова по-лесно инфекциозни болести могат да се предават – и това включва AMR бактерии“, казва за CNBC Тина Джоши, доцент по молекулярна микробиология в британския Университет на Плимут.

„АМР бактерията е известна като тиха пандемия. Причината, поради която е известен като мълчалива, е, че никой не знае за нея – и е наистина тъжно, че изглежда никой не го интересува“, казва Джоши.

Доклад, публикуван от Програмата на ООН за околната среда по-рано тази година, озаглавен „Подготовка за супербактерии“, илюстрира ролята на климатичната криза и други екологични фактори в развитието, разпространението и предаването на антимикробна резистентност.

Те включват по-високи температури, които се свързват със скоростта на разпространение на устойчиви на антибиотици гени между микроорганизмите, появата на антимикробна резистентност поради продължаващото прекъсване на екстремни метеорологични явления и увеличеното замърсяване, създаващо благоприятни условия за бактериите да развият резистентност.

Роб Бътлър, директор на отдела за заразни болести, околна среда и здравеопазване в СЗО Европа, описва антимикробната резистентност като „изключително належащо глобално здравно предизвикателство“.

„Това е огромно бреме за здравето и само на държавите членки на ЕС струва някъде около 1,5 млрд. евро годишно в разходи за здравеопазване, но също и в загуба на производителност. Така че това е феноменално предизвикателство“, казва Бътлър.

„Проблемът е, че, разбира се, антибиотиците или антимикробните средства не са толкова привлекателни за развитие от индустрията. Те са скъпи, те са високорискови – и не сме виждали през последните 20 години антимикробни лекарства, разработени с достатъчно уникални характеристики, за да се избегне резистентност“, коментира той.

„Чуваме хора да говорят за тази „тиха пандемия“, но тя не трябва да е тиха. Трябва да вдигаме повече шум около това“, каза Бътлър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 5 месеца
вие двамата ако си удатите главите в точката на удара ще се отвори черна дупка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
cyclop
преди 5 месеца
Всеки ден всеки ден нов клаймътченч булшит плашило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
Измененията на климата се оказаха в основата и на деградацията на групата квартални алкохолици, които ежедневно правят главите в градинката пред кварталния супермаркет. Затоплянето на планетата доказано е повлияло на тяхната резистентност към алкохола. Ако до преди 5-6 години можеха да допълзят до дома след употребата на по бутилка мастика *Пещера* на човек, то вече се налага жените им да ги носят. На общо събрание на потърпевшите съпруги се гласува апел за спешни мерки за охлаждане на климата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още