IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли България в челната тройка в света по износ на слънчогледово олио?

Инвестициите са в най-нова техника, в складове и в измервателна техника за оборудване на модерни лаборатории, посочи Яне Янев

21:34 | 10.08.22 г.
Снимка: Архив, БТА
Снимка: Архив, БТА

България е на трето място в света по износ на слънчогледово олио за 2021 година. Причина да влезе в челната тройка е инициативността и предприемчивостта на група българи, които създадоха производство на високо ниво, с което излязоха на външните пазари. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

„Да се конкурираш с другите големи производители е необходима смелост, другата причина е квалифицираният компетентен персонал, който може да прави анализи и да взема решения за суровината в страната“, посочи експертът.

Янев съобщи, че експортът на слънчогледово олио е за близо 691 млн. долара.

Той напомни, че страната ни неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път влиза в челната тройка на износителите на слънчогледово масло. Като друг фактор, на който се дължи този успех, Янев посочи наличието на суровина.

Той обърна внимание и на инвестициите, които предприемачите от бранша правят в своите предприятия. „Нужни са инвестиции в най-нова техника, в складове за суровината, в складове за готова продукция, както и в измервателна техника за оборудване на модерни лаборатории, защото изискванията за качеството са изключително високи. Нужна е и много добра логистика за реализацията“, потвърди Яни Янев.

Той напомни, че когато има суша, започва съществено покачване на цените на слънчогледа. „Около Черно море се произвежда около 75-76% от световното производство на слънчоглед. Трябва да има много сериозна причина, за да се получат отново панически цени на слънчогледовото олио“, е мнението на председателя на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Янев съобщи, че до преди десет години България изнасяше суровината си на 80-85%, като ежегодно се увеличаваше процентът на преработена продукция, за да се стигне до момента, когато по данни за старата реколта се произвеждат около 600-630 хил. тона, като 90-95 хил. тона са за вътрешна консумация и останалото е за експорт.

"Основният пазар на слънчогледовото олио е европейският, но вече около 30-35% се изнасят и за Африка. Има експорт и за Индия, Китай и други страни", добави той.

Ще бъде ли добра тазгодишната реколта на слънчоглед? Може ли да се наложи внос? Ще окаже ли влияние на цената на растителните масла влагането им в производството на биодизел?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още