IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ бе сменен

Помощта de minimis за тютюнопроизводители се вдига на 564 хиляди лева

14:28 | 19.08.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) освободи изпълнителния директор на Разплащателната агенция Николай Каварджиклиев. Промяната засегна и неговите заместници – Венцислава Монева, Петя Славчева и д-р Климент Петров, съобщи на сайта си ДФЗ.

За  изпълнителен директор на Фонда е назначен Георги Тахов. Негови заместници ще бъдат Ива Иванова, Владислава Казакова, Димитър Горов и Георги Динев.

Георги Тахов е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР. Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Георги Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите. Владее немски и английски език.

В същото време управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) взе решение за увеличаване на бюджета по помощта de minimis за компенсиране на част от производствените разходи за отглеждане на тютюн от 360 хиляди на 564 хиляди лева, съобщи Фондът.

Финансовото подпомагане е насочено към тези стопани, които са включени в поддържания от Министерството на земеделието регистър на тютюнопроизводителите за 2022 г., имат вписване на реализирани количества в регистъра на тютюнопроизводителите от произведения през 2021 г. тютюн и не са получили подпомагане по de minimis в началото на тази година.

По данни на ДФЗ в периода на приема по помощта от 1 до 15 август са подадени 597 заявления за над 4696 дка тютюн, при което необходимият ресурс възлиза на 563 592 лв. В тази връзка определеният бюджет от 360 хиляди лева е недостатъчен и ръководството на ДФЗ е решило да увеличи бюджета по помощта с 204 хиляди лева, за да обезпечи изплащането на средства на всички тютюнопроизводители, заявили подпомагане.

Investor.bg припомня, че помощта се предоставя за площ, а определената ставка е в размер на 120 лв./дка (1200 лв./хектар). Общият размер на предоставените на едно лице или предприятие помощи по схема de minimis не може да надхвърлят левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни финансови години.

От ДФЗ уточняват, че  срокът за изплащане на помощта е до 31 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 1 година
каква помощ, като няма на кого да продадат .. Булгартабак не работи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още