IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата в Европа доведе до по-ранен старт на гроздобера във Франция

Ако температурата на въздуха се вдигне с още един градус, ще се загуби свежестта на виното, каза браншовик

12:37 | 27.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нечуваната суша в Европа наложи традиционният гроздобер за производството на легендарното френско вино да започне почти месец по-рано. Това се случва за първи път в историята на повечето пивоварни, пише БГНЕС. Производителите обикновено събират плодовете на лозите чак в края на септември, но към края на август вече почти всички полета са обрани.

В резултат на тежката суша и винарската индустрия се адаптира към непредвидимите ефекти от изменението на климата. Парадоксално, но сезонът на горещи вълни и горски пожари даде отлично грозде въпреки по-ниските добиви.

Производителите в цяла Европа обаче се тревожат какво още предстои.

Засега „глобалното затопляне е много положително (като ефект). Имаме по-добра зрялост, по-добър баланс... но ако в бъдеще температурата на въздуха се увеличи с още един градус, ще се загуби свежестта в баланса на виното”, казва Фабиен Тейтген, технически директор на Chateau Smith-Haut-Lafitte, имение, което отглежда органично винено грозде в Мартилак, южно от Бордо.

В района на Бордо, в югозападна Франция, гигантски горски пожари унищожиха големи площи борови гори. Не е валяло от края на юни до средата на август.

Очаква се и в други страни като Италия, Испания и Португалия производството да бъде с 10% до 20% по-ниско. Италианският земеделски съюз Coldiretti подчерта, че се очаква по-високата цена на енергията и суровините да увеличи разходите на винопроизводителите с поне 35 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още