IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще навакса ли България в устойчивото земеделие с биовъглени и агриволтаици?

Трябва да се прилагат нови технологии, добри практики и мениджмънт, съветва Радина Калдамукова, геоеколог и автор от екипа на платформата „Климатека“

21:15 | 13.10.22 г.
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Редица добри практики от устойчивото земеделие могат да помогнат на България да се справя по-добре с последствията от промените на климата и да навакса сериозното си изоставане от останалите държави в Европейския съюз. Това каза в рубриката Made in Green на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Радина Калдамукова, геоеколог и автор от екипа на платформата „Климатека“.

"Устойчивото земеделие покрива икономически, социални и екологични аспекти – грижа за почвеното плодородие и биоразнообразие в дългосрочни аспекти, биоземеделие, регенеративно земеделие, пермакултури, и като цяло то е с грижа за следващите поколения. В България биоземеделието е 1,7% от площите, а целите на ЕС са до 2030 г. всяка страна членка да достигне 25%", посочи тя.

Калдамукова смята, че с прилагането на нови технологии, добри практики и съответния мениджмънт, България има климатичните предпоставки да навакса изоставането си. „Може да се възприеме повече капково напояване и по-прецизно земеделие с използването на само нужните количества торове и вода, както и въвеждането на дронове за картиране и пръскане на посевите“, съветва геоекологът.

Според Калдамукова обещаваща е употребата на биовъглени, за които вече има проекти за индустриални производства в САЩ като добавка към почвата. Процесът включва изгаряне на органични отпадъци при намалено присъствие на кислород, като получените биовъглени запазват въглерода в почвата, носейки по-високи добиви.

„Структурата на биовъглена задържа големи количества вода и хранителни вещества, които спомагат развитието на растенията, особено при засушавания", разказа гео екологът. Калдамукова обясни, че добавянето му към фуража намалява отделянето на метан при кравите, има употреба в медицината, козметиката и като изолационен материал.

По думите ѝ въвеждането на агриволтаични системи е друг добър пример, набиращ все по-голяма популярност в Европа и България. Разполагането на земеделски култури под фотоволтаици намаля топлинния шок за растенията и пести вода, а земеделците имат допълнителния стимул от собствено производство на електроенергия.

Какво ще е въздействието от увеличаването на концентрацията на CO2 в атмосферата за регионите на север? Как ще се справят с климатичните промени развиващите се държави в Южна Америка, Азия и Африка? Каква роля могат да имат генетичните банки и дивите роднини на земеделските култури може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още