fallback

Готви ли се ЕС за безпрецедентни досега санкции срещу селското стопанство на Русия?

Досега ЕК не препоръчваше подобни ограничения, за да не предизвика продоволствена криза в бедните страни

10:55 | 08.05.23 г. 8
Автор - снимка
Създател

Страните от ЕС се подготвят за обсъжданията за 11-я санкционен пакет срещу Русия от началото на пълномащабната война в Украйна. Досега под ограниченията на общността попаднаха различни сектори - финансов, енергиен, технологичен и т.н. Но Европейската комисия досега нито веднъж не препоръча санкции срещу селското стопанство, коментирайки, че това може да да доведе до продоволствена криза в бедните страни.

От своя страна Русия наложи забрана за внос на редица селскостопански продукти от Запада във връзка с първите санкции, наложени заради окупирането на Крим през 2014 година.

Сега Полша се кани да повдигне въпроса за нови ограничения пред Русия, съобщава европейското издание Politico, като се позовава на коментар на постоянният представител на Варшава в ЕС. През тази седмица в общността започват преговори по новите ограничения. Преди седмици се заговори, че ЕС ще работи основно срещу възможността за избягване на санкциите, включително и срещу кораби, плаващи с изключени транспондери.

Анализатори коментираха, че трудно ще бъде намерен начин да бъдат допълнителни ограничени приходите в руския бюджет, които Москва може да използва за финансиране на войната.

Смятаме за неприемливо да се продължи вносът на селскостопански продукти от Русия в ЕС под предлог продоволствена сигурност, коментира обаче Анджей Садош пред полската новинарска агенция PAP. "Смятаме, че санкциите върху руските селскостопански продукти трябва да бъдат наложени незабавно, дори и само заради проблемите с вноса на украински продукти в ЕС", допълва още той.

По данни на ЕС делът на Русия в общия внос на селскостопански продукти в общността е 3,7%. Страните внасят основно слънчоглед, животински мазнини и растителни масла, царевица и алкохолни напитки.

В края на април ЕК наложи временни ограничения за вноса на четири украински селскостопански продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, които важат за пет държави от общността - Румъния, България, Полша, Чехия и Словакия. Причината е, че реално лансираните преди година "коридори на солидарността" спряха да работят и украинската продукция остава на пазарите в тези пет страни.

ЕК предложи пакет от 100 млн. евро в подкрепа на земеделците в тези държави. България ще получи около 10 млн. евро заради щетите.

Европа няма проблем с доставките на храни, коментира още Садош. "Точно обратното е - имаме проблем със свръхпредлагането", допълва още той.

Междувременно ООН, Русия, Турция и Украйна още не могат да се споразумения за продължаване на споразумението, което дава възможност на Украйна да изнася своята селскостопанска продукция през три пристанища в Черно море. Сделката изтича на 18 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 08.05.23 г.
fallback
Още от Земеделие виж още