IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новосъздадена компания стана най-големият руски износител на пшеница

Grain Gates е изнесла 7,22 млн. тона пшеница за току-що приключилия сезон 2022-23 г.

19:57 | 07.07.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компания, създадена в началото на руската инвазия в Украйна, се превърна в най-големия ѝ търговец на пшеница в рамките на една година, съобщи Bloomberg.

Grain Gates LLC е най-големият доставчик на руска пшеница през току-що приключилия сезон 2022-23 г., изнасяйки 7,22 млн. тона за сезона, според данни на анализаторската компания ProZerno. Компанията изпреварва с малко TD Rif, която беше най-големият износител от сезон 2014-2015 г. насам.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Grain Gates е свързана с Demetra, която беше вторият по големина износител на пшеница в Русия през миналия сезон и е подкрепена от държавния кредитор ВТБ Банк. Управител е бившият ръководител на търговския отдел на Demetra Иля Алиев, а компанията е регистрирана през юни 2022 г., сочи базата данни на Spark-Interfax.

Demetra и ВТБ, който е обект на санкции заради инвазията, се опитаха да се дистанцират от новото търговско дружество. Селскостопанският сектор на Русия не е пряко засегнат от санкциите.

"Grain Gates не е свързана с Demetra-Holding, тя е един от търговските партньори сред различни други компании, с които работим", заяви говорител на Demetra.

Grain Gates посочи, че тя и нейните собственици са независими както от ВТБ, така и от Demetra.

Говорител на ВТБ съобщи, че тя няма нито акционерни, нито финансови отношения с Grain Gates.

Русия ще бъде най-големият световен износител на пшеница за втори пореден сезон. Нейната рекордна реколта и износ допринесоха за охлаждане на цените на зърното, след като инвазията наруши доставките и доведе до рязко покачване на цените на храните.

Докато Украйна все още изпитва затруднения с доставките на зърно заради войната, Кремъл засилва контрола си върху руските зърнени пазари след напускането на международните търговски компании Cargill, Viterra и Louis Dreyfus в края на миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още