IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия затяга хватката си върху световните доставки на пшеница

Стратегията на страната следва познат път - да печели пазарен дял и после да го използва за влияние

16:57 | 30.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия затяга хватката си върху световните доставки на пшеница след нашествието в Украйна, като засилва ролята на Кремъл в световните доставки на храни, за да си осигури политическа подкрепа и твърда валута, пише Bloomberg.

В момент, когато вътрешната политика на Русия е в безпорядък след осуетения въоръжен метеж, а международната ѝ позиция беше накърнена от войната, зърното остава голям източник на влияние и Москва разширява влиянието си върху пазара у дома и в чужбина.

С началото на нова силна жътва в плодородни земеделски райони като Северен Кавказ Русия ще бъде една от петте най-големи износителки на пшеница в сезона, който започва от 1 юли, съобщава американското министерство на земеделието. За сметка на това делът на Украйна ще се свие наполовина спрямо нивата преди нашествието до около 5%, тъй като производството понася дългосрочни щети от минирани ниви и нарушени логистични вериги.

Растящата пазарна сила на Русия е част от по-широки усилия. Международни компании за търговия като Cargill напуснаха, след като бяха подложени на натиск да разчистят пътя за местни компании. Промените насочват по-голям контрол в местни ръце и може да улеснят местни компании да изнасят зърно, произведено в окупирани украински територии. Те също позволяват на Москва да влияе на цените.

Пшеничната доминация на Русия се разширява за сметка на Украйна. Графика: Bloomberg LP Пшеничната доминация на Русия се разширява за сметка на Украйна. Графика: Bloomberg LP

„Зърното е важно не само за изхранването на руснаците, а също така е основен износ, който увеличава меката сила на Русия“, коментира Скот Рейнолдс Нелсън, преподавател по история в университета в Джорджия. „Да си износител на пшеница номер едно в света е постижение, което е добре разбирано в Москва“, допълва той.

Русия е изнесла зърно за около 10 млрд. долара в годината преди войната, сочат данни на ООН. Макар че това е малко в сравнение с огромните парични средства от енергия, значението му надхвърля обикновените приходи. Ключови купувачи са страни в Близкия изток и Северна Африка, които се въздържат да се присъединят към санкциите и пряко да се противопоставят на Русия в ООН.

„Цялата ориентация на Русия е да държи Глобалния юг на своя страна“, коментира Кристофър Гранвил, управляващ директор в компанията за анализи TS Lombard и бивш дипломат.

Турция и Египет са сред топ купувачите на руски земеделски стоки за износ. Графика: Bloomberg LP Турция и Египет са сред топ купувачите на руски земеделски стоки за износ. Графика: Bloomberg LP

Стратегията за пшеницата на Русия следва познат път – да печели пазарен дял и после да го използва за влияние. Сделката с Украйна за безопасен коридор за доставки на зърно, която Русия прие след огромен международен натиск след нашествието, отново е под заплаха.

По-рано този месец Путин заяви, че обмисля напускане на пакта, който позволява на Украйна да изнася зърно от черноморските пристанища, като заяви, че Русия „отново е измамена“.

„Сега обмисляме как можем да излезе от тази т. нар. зърнена сделка“, заяви той и допълни, че Русия е приела пакта, „за да подкрепи развиващи се страни, наши приятели, и за да постигнем отмяна на санкции върху нашия земеделски сектор“. Земеделските продукти на Русия не са подложени на преки санкции, но наказания за банките създават финансови и логистични проблеми на износителите на зърно.

С началото на нова голяма жътва на пшеница Русия се очаква да достави рекордни обеми за втора поредна година. Добрата реколта и огромните запаси тласнаха цените на пшеницата рязко надолу, особено откакто страната определя по-ниски цени в сравнение с други големи производители. Но Москва маневрира, за да ограничи тези отстъпки и да спечели по-голям контрол над земеделския си сектор.

Добрата реколта прави руската пшеница по-евтина от тази в САЩ и ЕС. Графика: Bloomberg LP Добрата реколта прави руската пшеница по-евтина от тази в САЩ и ЕС. Графика: Bloomberg LP

Губернаторите на големи области за зърнопроизводство в Русия, както и влиятелни фигури във финансовата и торовата индустрия миналата година призоваха Кремъл да наложи ограничения върху ролята на чуждестранни компании в износа на зърно.

Cargill и Viterra, два от най-големите западни доставчика на руско зърно, решиха през март да прекратят дейности, развити след разпадането на Съветския съюз. Louis Dreyfus също се присъедини към бягството, което влезе в сила през юли. Заминаването на западните компании е възможност за местни търговци да поемат по-голям контрол върху пазара.

Но положението е изпълнено с рискове за купувачите. Анексирането от Москва на украинска територия означава, че някои обеми от окупираните области са смесвани с руско зърно – около три милиона тона през 2023 г. според съобщение на осведомителната агенция ТАСС, която се позова на руския министър на земеделието Дмитрий Патрушев.

Макар че много търговци изключват обработката на обеми от окупираните територии, проследяването може да бъде затруднено с по-голямото интегриране на тези райони към руските снабдителни вериги. Украйна призова вносители да изземват подозрително зърно.

Определяне на цената

Русия става по-дръзка в показването на мускули и се опитва да въведе ценови таван за износа, съобщават запознати с въпроса източници. Този месец тя е искала минимална цена от 240 долара на тон, твърдят източниците, пожелали да останат анонимни, защото разговорите са от частен характер.

Минималната цена цели да помогне на фермерите, които се затрудняват да поддържат тракторите си и да намерят работна ръка на фона на повсеместната мобилизация за войната. Но пшеницата е волатилна суровина с много доставчици и Русия трябваше да понижи неофициалната си минимална цена от 275 долара на тон през март след спада на цените в Европа.

„Русия нямаше друг избор“ освен да отстъпи пред пазарния натиск, казва Елен Дюфло, анализатор на зърнения пазар в Strategie Grains.

Усилията за влияние на пазара обаче продължават. Един търговец предложил руско зърно на Египет този месец на твърде ниска цена. Неудовлетворението на ръководителите станало ясно, когато земеделското министерство не одобрило продажбата, разказват източниците. Търговецът планира вместо това да предложи румънска пшеница.

Победителят на този търг „не представляваше интересите“ на производителите на пшеница в страната", заяви Едуард Зернин, ръководител на Съюза на износителите на зърно на Русия. Страната не планира да продава на „икономически неразумни цени“, предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 10 месеца
ква е тая измислена от гаааз статия, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още