IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия намеква за ограничения на вноса на зърно от Украйна

Зърното и селскостопанската продукция като цяло е първият тест за това доколко Брюксел е готов да посрещне Киев като член на Съюза

15:32 | 19.09.23 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Хърватският премиер Андрей Пленкович каза, че страната му няма да внася украинско зърно и не изключи забрана за такъв внос в съответствие с Полша, Унгария и Словакия.

„Позицията и желанието на Хърватия е, че ние сме транзитна страна, а не страна, която получава огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от нашето, което би означавало, че нашите фермери са в беда“, коментира Пленкович, цитиран от хърватската национална телевизия ХИНА, пише Politico.

Киев започна правни действия в понеделник срещу Полша, Унгария и Словакия в Световната търговска организация (СТО) заради отказа им да премахнат забраната за внос на украински селскостопански продукти, припомня медията.

Полша, Унгария и Словакия въведоха едностранни забрани, за да защитят своите местни селскостопански индустрии от евентуален скок на износа на евтино зърно от Украйна. С решенията на местно ниво трите страни се противопоставят на Европейската комисия, която миналия петък разреши продажбите на украинско зърно в целия ЕС. България, с решение на Народното събрание, също прекрати ограниченията, които Комисията въведе в началото на май за период от 6 месеца заради опасенията на няколко страни от Централна и Източна Европа, вкл. и България, за изкривяване на пазара.

На въпрос дали Хърватия ще въведе подобна забрана Пленкович повтори, че хърватските пристанища в момента улесняват преминаването на украинско зърно към трети страни. Хърватия предложи на Украйна да изнася зърно през морските ѝ пристанища, тъй като Русия блокира износа през Черно море.

Не е известно колко зърно е изнесено през хърватските пристанища, но маршрутът вече е „популярен“, коментира първият вицепремиер на Украйна Юлия Свириденко по-рано този месец.

Когато търговският представител на Украйна Тарас Качка съобщи пред Politico, че страната му ще съди Полша, Унгария и Словакия, дипломат е коментирал пред медията дали „този човек е пиян“.

Спорът за износа на украинската селскостопанска продукция нарушава единството в блока и поставя на изпитание отношенията между Киев и Брюксел в чувствителен момент от войната, която се проточи вече 18 месеца. Най-лошото обаче е, че това е предвестник на още по-сериозни битки, посочва медията.

Според Тарас Качка дипломатите от ЕС не са готови за „ясния език“ на Киев.

Германският министър на земеделието Джем Йоздемир обвини Полша, Унгария и Словакия в „непълна солидарност“ с Украйна. „Когато ви е удобно, вие сте солидарни, а когато не ви е удобно, не сте“, коментира той в понеделник при пристигането му на срещата на министрите на земеделието от ЕС.

Според дипломат едностранната забрана не се налага заради икономически проблеми, а преследва национални политически цели.

Спорът разкрива един от конфликтите в сърцето на западния съюз, подкрепящ Украйна. Колко дълго още ЕС (и другите съюзници на Украйна) могат да поддържат подкрепата си за Киев, докато се изправят пред нарастващ натиск да стимулират вътрешните си икономики и да печелят гласове, какъвто е случаят на Полша.

Въпросът ще става все по-остър, тъй като Украйна – страна с изключителна селскостопанска мощ, се стреми да стане пълноправен член на ЕС.

Лидерите на ЕС изразиха необходимостта да се отвори вратата на блока за Украйна след началото на пълномащабното нахлуване на Русия. Все повече обаче Съюзът осъзнава, че приемането на опустошена от война страна с повече от 40 млн. души население ще изисква промяна из основи на самия ЕС.

Допускането на едновремешната житница на Съветския съюз до единния пазар на ЕС ще направи Украйна най-големият бенефициент на селскостопански субсидии в блока, което ще наложи преразглеждане на Общата селскостопанска политика. След това има по-големи въпроси, включително разходите за възстановяване на страната след войната, регионалната помощ и необходимостта от реформиране на вътрешните процеси в ЕС.

Ясно е, че сегашните държави-членки могат да загубят власт и пари в полза на Украйна. Зърното и селскостопанската продукция като цяло е първият тест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 7 месеца
Новини от такъв характер винаги са ме успокоявали.Хубаво е като си помисли човек, че тъпотии се случват не само в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 7 месеца
До: zelka007 очевиден театър, какъвто беше и протеста на строителите... или то беше протест за подкрепа! Сложи към това и утрешния на миньорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... баце , ние тази година ще изкъртим фаянса по изнесени количества българска пшеница , ще си подобрим рекорда от миналата ли беше или по-миналата година ... и то не само пшеница , ами и всякакви други култури ... прегледай статистиката на НСИ за износ по месеци и после дърдори ... това в момента е предизборен театър ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
0pk
преди 7 месеца
До: khao, да е вместо да насадят по полята перки и панелки, а зърно да внасят от Украина евтинджос, те се занимават с някакви земеделия, дотации, субсидии че да създават раота на наслението. Махаме ги тия политици и назначаваме нови. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 7 месеца
кефи обаче как на никой политик не му пука за избирателите и народа! ... това че хляба и храната ще поевтинеят, се оказа голям проблем за политиците! Страх ни е от евтино зърно, но не и от "евтина" енергия! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още