IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат се още над 70 млн. лева за инвестиции в земеделски стопанства

Допълнителните средства са по Програмата за развитие на селските райони

16:24 | 27.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Да бъдат отпуснати още над 70 млн. лева за инвестиции в земеделски стопанства по Програмата за развитие на селските райони, предвижда проект на заповед на Министерството на земеделието и храните за изменения на условията за финансиране.

Допълнителните средства по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ увеличават общия бюджет по процедурата до малко над 540 млн. лева и дават възможност за сключване на договори с всички проектни предложения, получили 35 т. по критериите за подбор, които отговарят на изискванията за допустимост и финансиране. Одобрените до момента предложения трябваше да са получили не по малко от 41 точки по същите критерии.

Целта на промяната е да се осъществят още проекти, които да повишат конкурентоспособността на земеделските стопанства, като дадат възможност за създаване на работни места и по-добри условия за труд. Насърчава се и биологичното производство на продукти, както и внедряването на иновации, цифрови технологии за производство и организация в селското стопанство. Ще се създадат възможности за автоматизиране на работните процеси в земеделието.

Предложението за увеличение на бюджета за инвестиции в селските стопанства идва след направен анализ на ДФ „Земеделие“ и Министерство на земеделието и храните на остатъчните средства по подмярката, включително от предходни периоди на прием. Увеличението в бюджета ще се осъществи и чрез пренасочване на средства от други мерки и подмерки по ПРСР. Предложението за изменение на Програмата за развитие на селските райони е изпратено и прието от Европейската комисия на 20 октомври 2023 г.,

Срокът за обсъждане на промените е до 2 ноември 2023 г., а мотивите са публикувани тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още