IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соевата криза в Аржентина задълбочава икономическите проблеми

Свитият износ заради сушата, причинила ниски добиви, свива и постъпленията от долари, от които новият президент на страната ще се нуждае

08:49 | 18.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пътят, който води до някои от най-големите аржентински пристанища и заводи за преработка на соя, обикновено е задръстен с повече от 2 хил. камиона на ден по това време на годината. В края на миналия месец обаче се наблюдават само по няколко.

Най-тежката суша от шест десетилетия доведе до най-малката реколта от близо 25 години в Аржентина – страната, която е най-големият износител на соеви продукти в света. На практика фермерите изчерпаха стоката, която захранва икономиката на страната, пише Bloomberg.

Фабриките за соя, собственост на американските гиганти Cargill Inc. и Bunge Global SA, както и на китайската Cofco International и местния преработвател Vicentin, работят с намален капацитет или са затворени напълно. Тъй като няма почти нищо за износ, Аржентина изпитва недостиг на долари, от които отчаяно се нуждае. Това ще създаде сериозни проблеми на новия президент на страната, който трябва да бъде избран през почивните дни.

„Ситуацията със сушата в Аржентина е катастрофална за нас“, коментира Густаво Идигорас, ръководител на Ciara-Cec, лобистка група, представляваща някои от най-големите производители на соя в страната и превозвачи на култури.

Бордът по търговията в пристанищния град Росарио, където се помещават повечето от заводите за преработка на соя в Аржентина, оценява икономическия удар от по-ниския износ на реколта на 16 млрд. долара. Същевременно новият президент на страната се нуждае от възможно най-много долари, за да подкрепи икономиката, която скърца под натиска на 143% инфлация.

Хуан Лучано, аржентински гражданин и главен изпълнителен директор на базираната в Чикаго Archer-Daniels-Midland Co., вече предупреди фермерите в страната, че запасите им се изчерпват. В разговор с анализатори в края на октомври той прогнозира, че втората по големина икономика в Латинска Америка ще остане без соя този месец.

Оказва се, че той е прав. Огромните паркинги по пътя към трошачните инсталации са почти пусти. Във всеки един ден през последните седмици доставките с камиони са оскъдни.

В първия петък на ноември само 382 соеви товара са натоварени в района на Росарио, с 59% по-малко от същия ден година по-рано, според транспортната агенция AgroEntregas. Това е и един от най-лошите дни за доставки.

Няколко соеви завода вече започнаха годишната си поддръжка, като спряха производствените линии по-рано от обичайното. Неизползваният капацитет на заводите може да достигне до 70%, според Търговския борд на Росарио.

Vicentin, някога перлата в короната на соевата индустрия в Аржентина, затвори завода си в Сан Лоренцо за планов ремонт по-рано от обикновено. Съоръжението Ricardone, което раздробява както соеви, така и слънчогледови семки, също не работи.

Фирмата е в процедура по несъстоятелност, но позволява на други износители да използват нейните фабрики, за да поддържа някакъв приток на пари.

Cargill управлява поне един от своите преработвателни заводи в Аржентина с намален капацитет, Cofco работи предимно от съоръжението си Timbues, а Bunge е затворила инсталацията за смачкване в своето съоръжение T6, според запознати източници. От Cargill и Cofco са отказали да коментират, а от Bunge не са отговорили на искането на Bloomberg за коментар.

Докато соевата индустрия в Аржентина замира, съседна Бразилия изпреварва Буенос Айрес като водещ износител на соево брашно в света - ключова съставка в храната за животни - за първи път от 1998 г. насам.

Сушата в Аржентина ограничи добивите и на други култури. Икономическото въздействие – влошено от неочаквано малката реколта от пшеница, която в момента се събира – също е огромно. Износът на всички култури, включително соя, пшеница и слънчогледови семена, се прогнозира да достигне 25,5 млрд. долара - с 39% по-малко, отколкото през сезон 2021-2022 г., според борсата в Росарио.

Фермерите все още разполагат с около 2,5 млн. метрични тона соя, преди да събират новата реколта през април. Това е по-малко от половината от обичайното в този момент от годината, но би могло да поддържа някои фабрики, особено ако новият президент девалвира песото след изборите.

Също така вероятно ще има повече внос през следващото тримесечие от съседен Парагвай. Аржентина също е внесла рекордни доставки от Бразилия тази година.

По-голямата част от индустрията обаче ще чака новата реколта соеви зърна и ще чака дълго, защото част от терените въобще не са засети. В тази връзка се очаква затваряне на производствени линии, защото фабриките изчерпват и запасите, които могат да си доставят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още